Izvoz povrća iz BiH manji | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz povrća iz BiH manji

Pokrivenost uvoza izvozom u sektoru povrća i prerađevina povrća BiH u prvom polugodištu iznosila je 11,55 odsto, navedeno je u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvoz povrća i prerađevina povrća BiH u prvom polugodištu iznosio je oko 5,5 miliona KM i manji je za 4,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz neznatno manji /0,03 odsto/ i iznosio je oko 47,6 miliona KM.

U analizi je istaknuto da je izvoz svježe salate i krompira dominantniji u odnosu na druge povrtlarske kulture, što je i karakteristično za prvu polovinu godine, te dodaje da je u prvih šest mjeseci izvezeno svježe salate u vrijednosti od 886.143 KM, ali je manji za 15 odsto u odnosu na isti period lani.

Iako u padu od 27,78 %, dalje slijedi izvoz konzervisanih krastavaca i kornišona u vrijednosti od 709.681 KM, te izvoz osušenog graha u vrijednosti 804.663 KM /rast 132,25%.

navedeno je u analizi.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 30.01.2018. godine

Uvozom dominiraju svježi paradajz i paprike, čija ukupna vrijednost uvoza u prvih šest mjeseci iznosi ok 17,5 miliona KM, zatim slijedi uvoz osušenog pasulja, gotovo pet miliona KM, te smrznute mješavine povrća u vrijednosti od oko 3,4 miliona KM.

Pročitajte još...   Vlada Srpske objavila poziv za interventni otkup junadi i svinja

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pomoć malinarima na području Rudog i Višegrada

Agro vijesti

"Sava Semberija" realizovala plan prerade i proizvodnje