“Semberka” zaokružila proizvodnju od njive do trpeze (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Semberka” zaokružila proizvodnju od njive do trpeze (VIDEO)

Fabrika “Semberka” u bijeljinskom naselju Janja uspješno je povezala domaću poljoprivrednu proizvodnju, preradu i plasman i tokom otežanog poslovanja zbog epidemije virusa korona čak uspjela da se riješi zaliha dok su putevi za robu iz uvoza bili zatvoreni, rekao je rukovodilac ove fabrike Zlatan Pejić.

Ova fabrika, koju je 2016. godine preuzela kompanija “Bingo”, ima ugovorenu proizvodnju krompira na 82 hektara od poljoprivrednika iz Janje i Semberije, koja je znatno podržana mjerama Vlade Republike Srpske i Gradske uprave Bijeljina.

S ciljem akcije `Kupujmo domaće` i u ova teška vremena, kada nam epidemija virusa korona pravi probleme, ovo je lijep primjer rada i saradnje sa ciljem da obezbijedimo dovoljno domaće i kvalitetne hrane, ocijenio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je sa predsjednikom Područne privredne komore Bijeljina Antom Gajićem i potpredsjednikom Privredne komore Srpske Mihajlom Vidićem posjetio pogon fabrike “Semberka” u Janji.

On je naveo da su domaću proizvodnju krompira u Janji i Semberiji zajednički podržali Jedinica za koordinaciju međunarodnih projekata u poljoprivredi Vlade Republike Srpske i Gradska uprava Bijeljine, koja je uložila 16.000 KM, tako da su poljoprivrednici sjemenski krompir dobili upola cijene.

Ovo je primjer onoga što želimo i dalje da radimo, da nastavimo pomoć poljoprivrednim proizvođačima na pravi način, tako da su sigurni poljoprivrednici, prerađivači i oni koji plasiraju domaću robu na tržište, rekao je Mićić.

On je istakao da se time podržava i akcija “Kupujmo domaće”, kao i zapošljavanje, uvezujući proizvodnju, preradu i plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda od njive do trgovine.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici nemaju luksuz da rade na daljinu

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić rekao je novinarima da su od pojave epidemije virusa korona u martu u stalnom kontaktu sa privrednicima i predlažu mjere Vladi kako bi se olakšalo privredi da se prebrodi ova situacija za koju se ne zna do kada će trajati.

Mora se raditi, uz mjere opreza, a svi treba da pomognemo onima kojima su pretrpili najveću štetu, poručio je Gajić.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM