Sve više mlijeka “teče” na inostrano tržište | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sve više mlijeka “teče” na inostrano tržište

Sektor mljekarstva i u ovoj godini bilježi pozitivna kretanja što potvrđuje podatak da je BiH za šest mjeseci na inostrano tržište plasirala mlijeko i mliječne proizvode u vrijednosti od 54 miliona maraka.

Analiza stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period od 2016. do 2018. i prvih šest mjeseci ove godine, koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pokazuje da izvoz tih proizvoda u posmatranom periodu bilježi pozitivna kretanja.

Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda je sa 67 miliona KM, koliko je iznosila 2016. godine, skočila na 88 miliona KM u prošloj godini. Analiza pokazuje da je vrijednost plasmana tih proizvoda u prošloj godini na inostrano tržište za skoro 13 miliona maraka bila veća od vrijednosti u 2017. godini. 

Međutim, uporedo sa izvozom, u posmatranom periodu povećavao se i uvoz, pa je tako 2016. godine u BiH stiglo mlijeko i mliječni proizvodi u vrijednosti od 133 miliona maraka, dok je lani vrijednost uvoza dostigla 154 miliona KM. Analiza pokazuje da su u prvom polugodištu ove godine u BiH uvezeni mlijeko i mliječni proizvodi “teški” 87 miliona maraka. 

Pročitajte još...   Otvoren osmi sajam privrede u Modriči

U izvozu iz godine u godinu prednjače mlijeko i pavlaka, što potvrđuje i statistika prema kojoj su 2016. godine domaći mljekari izvezli mlijeko vrijednosti 45 miliona maraka, dok je vrijednost plasmana tog proizvoda u prošloj godini dostigla 56 miliona maraka.

U prvom polugodištu ove godine izvezeno je mlijeko u vrijednosti od 29 miliona KM. Poređenja radi, BiH je prije tri godine uvezla mlijeko vrijednosti osam miliona maraka, dok je u prvom polugodištu ove godine na domaće trpeze stiglo mlijeko “teško” 17 miliona KM. 

Analiza je pokazala da je proizvodnja sirovog mlijeka stabilna te da u protekle tri godine iznosi oko 700 miliona litara. Od ukupne količine, u RS se proizvede 46 odsto, 54 odsto u FBiH i svega jedan odsto u Brčko distriktu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže za “Glas Srpske” da je dobro što se izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH povećava, ali da domaći mljekari i dalje teško osvajaju inostrana tržišta.

Već godinu dana traje blokada izvoza na tržište samoproglašenog Kosova, čime je ozbiljno narušen sporazum CEFTA, a što se Evropske unije tiče, svoje proizvode plasiramo samo u susjednu Hrvatsku.

Rekao je Usorac. Naglasio je da se u BiH uglavnom uvoze razni mliječni napici, koji ne mogu “pronaći put” do kupaca u zemljama porijekla u EU.

Nama i dalje stiže sve i svašta, zbog čega su nam prijeko potrebne mnogo jače kontrole na granicama i poštovanje sporazuma koji nisu bez razloga potpisani. Ukoliko neko krši to što ti dokumenti propisuju, kao što je to slučaj sa Kosovom, treba uzvratiti istom mjerom i zabraniti uvoz njihovih proizvoda na naše tržište.

Partneri

Prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH najznačajniji partneri BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda su Evropska unija i zemlje CEFTA. Navode da se oko 87 odsto mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH plasira u zemlje CEFTA.

Pročitajte još...   Paljanski proizvođači povećali proizvodnju

Zanimljivo je da upravo toliko mlijeka i mliječnih prerađevina stiže na domaće tržište iz EU.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko