Investitor traži detalje o “Šećerani” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Investitor traži detalje o “Šećerani”

Propala prodaja šećerane

Podaci o zemljištu koje pripada bijeljinskoj “Šećerani”, troškovima struje, grijanja, stručnom kadru, stanju mašina, te zainteresovanosti poljoprivrednika za proizvodnju, samo su dio onoga što će u narednim danima utvrđivati stručni tim na inicijativu potencijalnog kupca iz Kine.

Propala prodaja šećerane

Potvrdio je to juče za stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić, naglasivši da mu je prije nekoliko dana stiglo pismo od potencijalnog kupca iz Kine.

Bankar iz Kine Dragan Guru Đuragin, koji je za bijeljinsku “Šećeranu” spreman da plati sedam miliona maraka, zatražio je dodatne informacije o tom preduzeću.

Kupac u 15 tačaka traži dodatne informacije o stanju u “Šećerani”. Do kraja sedmice očekujemo njegovu ekipu koja bi sagledala situaciju na terenu i utvrdila stanje.

Dodao je da je ponuda ovog kupca, koji se obavezao da će do kraja ovog mjeseca uplatiti depozit od 700.000 maraka, i dalje aktuelna.

Čekamo uplatu depozita. Odbor povjerilaca zasjeda 5. novembra i tada bi trebalo da ih informišem da li je uplata realizovana.

Odbor povjerilaca bijeljinske “Šećerane” 10. oktobra dao je pozitivno mišljenje na pismo namjere u kojem je Đuragin izrazio spremnost da imovinu nekadašnjeg semberskog giganta plati sedam miliona maraka.

Pročitajte još...   Sve manje novih vinograda u Hercegovini

Bijeljinsku “Šećeranu” godinama mjerka i Banjalučanin Goran Vajkić, koji je za nju bio spreman da plati 6,9 miliona maraka, ali njegova ponuda nije razmatrana. 

Osim toga, u više navrata za “Šećeranu” su bile zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel”, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Pročitajte još...   Zbog poplava za jedan dan ostao bez svega, četiri godine kasnije ima farmu sa 400 goveda

Nakon njih, u trku za propalo preduzeće ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate.

Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala. 

“Šećerana” zjapi prazna već 12 godina, a stečaj je pokrenut 2015. godine. Za sve ove godine preduzeće je prodavano po cijeni od deset miliona maraka.

Potraživanja  

Procijenjena vrijednost fabrike je 23 miliona maraka. Potraživanja radnika iznose oko 7,4 miliona, a potraživanja povjerilaca više od 16 miliona maraka.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Rogatički poljoprivrednici očekuju visoke prinose krompira

Agro vijesti

Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH