Rekordan rod kromprira u Bijeljini (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rekordan rod kromprira u Bijeljini (VIDEO)

Da kvalitetan proizvod uvijek ima sigurnog kupca dokazuje porodica Perković iz Kojčinovca kod Bijeljine. Krompir plasiraju na području Rogatice, dok se rogatički krompir traži u Semberiji. Ove godine imaju izuzetno dobar rod. Samo jedan krompir sa njihove njive dovoljan je da se napravi ručak jer je težak i do skoro 1,5 kilogram.

Krompir je ove godine imao idealne vremenske uslove za rast i razvoj, pa će na više od jednog hektara Perkovići ubrati desetine tona.

Imali smo plodova koji su težili i po kilo i 300. Tako je dobro rodilo da faktički može jedan ručak sa jednim krompirom da se napravi, ističe Mile Perković.

Pandemija virusa korona uticala je na manju potražnju, ali Perkovići imaju sigurne kupce za krompir sorte arizona.

Ovaj krompir iz Rogatice dolazi u Bijeljinu, a ovaj iz Bijeljine ide u Rogaticu. To jeste zanimljivo, ali apsurdno, kaže Perković.

Prodajna cijena je oko 40 pfeniga. Perković ističe da bi realna cijena bi bila 50 pfeniga jer je cijena njihove proizvodnje 35 – 40 pfeniga po kilogramu.

Pročitajte još...   Afera zaražene maline: UNDP nudio novu opremu u zamjenu za ćutanje

Perkovići štede i na radnoj snazi pa je na njivi angažovana cijela porodica. Kćerka je zdravstveni radnik, a sin zaposlen u proizvodnom pogonu, ali čim završe radne obaveze u fabrici, oni su pod otvorenim nebom.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 18.09.2018. godine

Kažu, bez truda nema ni dobiti, a složne marljive ruke Perkovića proizvele su dobar i kvalitetan rod. Iz samo jedne kućice izvade skoro dva kilograma ukusnog krompira koji je tražen na tržištu.

Na oko pola hektara siju i industrijski krompir koji će završiti u čipsu, začinima i supi. Zadovoljni su i ovim rodom -koji se kreće od 30 do 40 tona po hektaru. Otkupna cijena je 35 pfeniga, a imaju i podsticaj od resornog Ministarstva.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''