Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)

Dok domaća jabuka čeka kupce, pijace širom Bosne i Hercegovine preplavila je jabuka iz uvoza. Samo od početka godine, za prvih sedam mjeseci u BiH je uvezeno 12 miliona kilograma jabuka, vrijednosti sedam miliona maraka.

Jabuka

Foto: ilustracija

Jabuke na pijacama i u marketima stižu iz Poljske, Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Austrije, Slovenije i drugih zemalja. Da je stanje nezavidno, potvrđuju i prodavci domaćih jabuka.

Darko MILOŠEVIĆ, voćar

Kod nas ovdje najrasprostranjenija sorta u voćnjacima je ajdared, koju osim ovih, da kažem slavenskih zemalja, niko ne kupuje. Evropa ne kupuje. Evropsko tržište je veliko, ali jako zahtjevno, izbirljivo i mora se konkretno proizvoditi.

Nezadovoljni voćari kažu da im je, pored tržišta prezasićenog proizvodima iz uvoza, ni vrijeme nije išlo na ruku, pa su jabuke u hladnjačama nešto sitnije i lošijeg kvaliteta.

Pročitajte još...   Sjetva će biti skuplja do 50%
ALEKSANDAR NJEGIĆ, voćar

Odraziće se i na sljedeću sezonu, manje će da bude rodnih pupoljaka. Odraziće se i na ovu sezonu, postaće jabuka malo sitnija, teže će da se sačuva. Potrebna je podrška države za pomoć i nabavku sistema za navodnjavanje.

Dok se drugi višestruko ugrađuju na našim jabukama, mi propadamo, kažu u Udruženju voćara Republike Srpske. Na brojne apele, država ne reaguje.

Pročitajte još...   Mićić: Grad će olakšati procedure za građevinske dozvole stočarima

DRAGOJA DOJČINOVIĆ, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske

Mi smo tražili da se uvedu zaštitne mjere u sezoni dospjeća naših proizvoda, ali nisu imali sluha. Mislim da to nigdje u svijetu nema, nego samo BiH da svoje proizvode ne može da zaštiti.

Voćari ističu da, zbog “šupljih” granica, u BiH ulazi voće staro i po nekoliko godina, zbog čega Bosnu i Hercegovinu nazivaju deponija Evrope.

Izvor: BHRT

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske