Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)

Dok domaća jabuka čeka kupce, pijace širom Bosne i Hercegovine preplavila je jabuka iz uvoza. Samo od početka godine, za prvih sedam mjeseci u BiH je uvezeno 12 miliona kilograma jabuka, vrijednosti sedam miliona maraka.

Jabuka

Foto: ilustracija

Jabuke na pijacama i u marketima stižu iz Poljske, Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Austrije, Slovenije i drugih zemalja. Da je stanje nezavidno, potvrđuju i prodavci domaćih jabuka.

Darko MILOŠEVIĆ, voćar

Kod nas ovdje najrasprostranjenija sorta u voćnjacima je ajdared, koju osim ovih, da kažem slavenskih zemalja, niko ne kupuje. Evropa ne kupuje. Evropsko tržište je veliko, ali jako zahtjevno, izbirljivo i mora se konkretno proizvoditi.

Nezadovoljni voćari kažu da im je, pored tržišta prezasićenog proizvodima iz uvoza, ni vrijeme nije išlo na ruku, pa su jabuke u hladnjačama nešto sitnije i lošijeg kvaliteta.

Pročitajte još...   Prvi kamioni pilećeg mesa iz BiH otišli ka Evropskoj uniji
ALEKSANDAR NJEGIĆ, voćar

Odraziće se i na sljedeću sezonu, manje će da bude rodnih pupoljaka. Odraziće se i na ovu sezonu, postaće jabuka malo sitnija, teže će da se sačuva. Potrebna je podrška države za pomoć i nabavku sistema za navodnjavanje.

Dok se drugi višestruko ugrađuju na našim jabukama, mi propadamo, kažu u Udruženju voćara Republike Srpske. Na brojne apele, država ne reaguje.

Pročitajte još...   Zabranjen uvoz krompira iz Grčke

DRAGOJA DOJČINOVIĆ, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske

Mi smo tražili da se uvedu zaštitne mjere u sezoni dospjeća naših proizvoda, ali nisu imali sluha. Mislim da to nigdje u svijetu nema, nego samo BiH da svoje proizvode ne može da zaštiti.

Voćari ističu da, zbog “šupljih” granica, u BiH ulazi voće staro i po nekoliko godina, zbog čega Bosnu i Hercegovinu nazivaju deponija Evrope.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća

Agro vijesti

Otkupna cijena pšenice ponovo enigma