Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Uzgajivačima svinja u Srpskoj, koji već godinama trpe štetu zbog prekomjernog uvoza mesa, završni udarac ove godine zadalo je poskupljenje žitarica zbog slabog roda, a koje se koriste za ishranu stoke, zbog čega mnogi odustaju od ove proizvodnje i stavljaju katanac na farme.

svinja

Foto: ilustracija

Nema računice

Farmeri ističu da proživljavaju najteži period, jer zbog loše ljetine kada podvuku crtu, nemaju skoro nikakvu računicu. Zbog toga se, prema riječima predsjednika Udruženja uzgajivača svinja RS Miše Maljčića, sa nekadašnjih 16.000 krmača broj sveo na tek oko 10.000.

To je dovelo i do nedostatka prasića na tržištu, iako je potražnja velika.

Već se osjeti nedostatak prasadi na našem tržištu. Kilogram žive vage prasadi do 30 kilograma kreće se od pet do 5,5 maraka, tovljenik je oko 3,4 KM plus PDV, a ide i do četiri marke. To su izuzetno niske cijene kad se preračunaju izdvajanja za kukuruz, soju i ostale troškove proizvodnje, rekao je Maljčić.

Prepolovljen broj svinja

Poručuje da su farmeri širom Srpske primorani da smanjuju, dok će neki i da prepolove broj svinja.

I dalje je stočna hrana jako skupa što direktno utiče na proizvodnju, nemoguće je napraviti pozitivnu kalkulaciju i izvući da bude rentabilno. To se osjeti na terenu, veliki broj naših kolega napušta proizvodnju jer jednostavno nema interesa ni računice, rekao je Maljčić.

On procjenjuje da će do Nove godine, ako se ništa ne promijeni, biti uništen stočni fond što se tiče svinjarstva.

Pročitajte još...   Cijena žitarica 22.11. - 26.11.2021.
Cijena stočne hrane visoka

I u Lijevču, koje je odmah iza Semberije među regijama označenim za ovu oblast, ne kriju da je situacija pesimistična.

Teško je stanje, cijena stočne hrane je visoka, tako da se sve odražava na proizvodnju. Odrazilo se to na sve, smanjen je stočni fond, tov svinja i broj krmača. Rekao je predsjednik regionalnog Udruženja svinja i farmer iz Rogolja Dragiša Cvjetković za “Glas Srpske”.

Farme su pred zatvaranjem

Ne zna se, kaže, kome je teže, onima koji imaju velike farme ili manje, koji na taj način popunjavaju kućni budžet.

Male farme su već uveliko smanjile broj svinja, a i velike farme su na tom putu. Nas je uništio prekomjeran uvoz, a i to meso sa stranog tržišta polako počinje poskupljivati, a domaćeg nema, rekao Cvjetković.

Totalna šteta

Velika suša ostavila je ove godine poljoprivrednike sa minimalnim prinosima kukuruza, zbog čega su se na mukama našli i farmeri.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici traže prevalmane na uvoz povrća

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da će prinosi biti umanjeni od 20 do 80 odsto, a ponegdje će šteta biti i totalna.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Rogatici krompir zasijan na 283 hektara, više nego lani

Agro vijesti

Kajsija spremna za branje tri nedjelje ranije