Jelena Radenković, sama odgaja šestoro djece i vodi ogromno imanje, a sve to s osmijehom! | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Jelena Radenković, sama odgaja šestoro djece i vodi ogromno imanje, a sve to s osmijehom!

Nemam riječi kojima bih opisala koliko je moja majka hrabra i velika žena. Sama brine o čitavom gazdinstvu i plus mlađu djecu treba razvesti do škole i vratiti kući. Iako se mi stariji trudimo da joj pomognemo, najveći dio poslova ona obavlja sama i sve stigne. Ona je moja majka hrabrost – Najveća žena koju poznajem!

Ovim riječima, opisala je svoju majku Jelenu Radenković, jedna od njenih kćerki, Jovana. Maturantkinja Medicinske škole u Kraljevu, srpskainfo.

Nije mogla Jelena, kao i svaka majka da zadrži emocije dok je slušala svoju kćerku kako je opisuje. Suze radosnice su krenule niz njeno umorno, ali drago lice. Najiskrenije i iz dna duše nam je to Jovana rekla, jer su ona i njene sestre i braća tako naučeni od malena. Da govore ono što osjećaju, i da isključivo žive od svog rada.

Suprug tragično nastradao

Jelenin suprug je tragično nastradao. Ostavivši je sa šestoro djece i ogromnim imanjem, u Lađevcima kod Kraljeva.

Iako se tada najmlađe dijete tek rodilo, a najstarija kćerka imala 16 godina, odlučila je da se ne preda. Nastavila je ideju koju su ona i suprug započeli. Da imaju veliku farmu, i da porodica opstane živeći od rada sa kravama muzarama i teladi.

Borim se da sve postignem u toku dana. I uz pomoć moje djece, uspijevamo. Ustajem svakog dana u 5 ili 6 sati, u zavisnosti u kojim smijenama su djeca u školi. Već oko 7 sam u štali gdje podmirujem stoku.

Onda neka djeca dolaze iz škole, druga odlaze. Pa opet u štalu. I tako svakog dana. Imamo deset hektara obradive zemlje, i preko 40 grla stoke, od čega su 23 visokokvalitetne krave muzare, koje se muzu po tri puta dnevno. Od njih dobijamo svakog dana 250 litara mlijeka, ispričala je Jelena.

Preuzela tatine obaveze

Jovana Radenković, od svoje 14 godine, od trenutka kada joj je tata nastradao, stala uz svoju majku i počela da radi na farmi. I sve je stizala. Da svakog dana pješači sedam kilometara do autobuskog stajališta. Ode do Kraljeva u Medicinsku školu u kojoj uči farmaciju, i da se onda vrati i bude sa majkom na farmi.

I ja ustajem u 5 sati i počinjem da radim. Prvo očistimo štale i onda počinjemo da ih muzemo. Pored velike količine mlijeka koju pomuzemo, bavimo se i preradom i prodajom mesa. Tek kada završim obaveze na farmi, odlazim u kuću kako bih našla malo vremena da učim.

Ali, nije to baš dovoljno vremena jer je farmacija jako težak smjer i traži dosta učenja. I pored svega, uspijevam sve da stignem. Profesori baš i nemaju razumijevanja za moj život, jer niko ne zna kako je biti u tuđoj koži.

Jelena Radenković je od Grada Kraljeva dobila podsticajna sredstva, koja će joj pomoći da olakša rad. Plan joj je da ove godine kupi traku za izđubrivanje, a kako je rekla tako će dobiti više slobodnog vremena kako bi se posvetila djeci.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka