Kad život u močvari postane bajka – Na poklon dobili opremu, stoku i pašnjake | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kad život u močvari postane bajka – Na poklon dobili opremu, stoku i pašnjake

Zapuštene močvare uz rijeku Savu kod Domaljevca i Šamca ovih dana su postale pravo gradilište. Ekolozi, volonteri i mještani udružili su snage kako bi, uz pomoć bagera i drugih mašina, iskrčili korov i zaboravljene parcele preobrazili u vlažne pašnjake, na kojima će se uzgajati stoka na ekološki održiv način.

Pripremaju teren za ispašu krava i ovaca, i to onih “starinskih” vrsta, kakve su nekad gajili bake i djedovi današnjih mještana ovog područja. Time će se  obnoviti i zaštititi vrijedni travnati ekosistemi, ali i pomoći razvoj ovog područja i ostanak mladih u selima uz Savu.

Kako objašnjava koordinator projekta, biolog Jovica Sjeničić, obnova vlažnih pašnjaka je dio projekta, koji na području kompleksa Tišina i Odmut sprovode udruženja “Naše ptice” i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, uz pomoć fondacije “Euronatur” iz Njemačke.

Kroz projekat je izabrano domaćinstvo Slavka Blažanovića, povratnika iz Grebnica, koje će dobiti na poklon opremu, materijal i stoku za svoje domaćinstvo, kao i pomoć u sređivanju imanja. Opština Domaljevac-Šamac ustupila je na korištenje površinu od 4 hektara za ovaj projekat, a projekat podržava i opština Šamac.

Cilj ovog projekta i drugih povezanih s njim je da obnovi ekosisteme i podstakne djelatnosti koje ne štete prirodi, a to je u ovom slučaju slobodna paša na vlažnim travnjacima, koji su jako važni za očuvanje biološke raznovrsnosti. Boravak krupnih preživara obnavlja autohtonu floru i faunu ovih područja, a tradicionalne rase stoke koje namjeravamo pustiti na ispašu najbolje su prilagođene ovim uslovima.

Vrijedne radnike u močvarama posjetili su i podržali i predstavnici opština Domaljevac i Šamac,  Miroslav Lucić  i Predrag Nedić.

Ovo područje je ugroženo na mnoge načine, zapušteni su ekosistemi, stanovništvo odlazi, neke površine su minirane, a neke zatrpane otpadom. Ovaj projekat je prvi koji ulaže sredstva u obnovu prirode i razvoj ovog područja na ovakav način, posebno pomažući i lokalnoj zajednici.

Rekao je Miroslav Lucić iz opštine Domaljevac-Šamac.

Pročitajte još...   Nakon 70 godina "podolci" ponovo na našim pašnjacima

Tišina i Odmut su močvare uz Savu između Šamca i Domaljevca i u 2019.  su proglašene zaštićenim prirodnim područjem na teritoriji u RS na površini od oko 200 hektara. Inicijativu za zaštitu ovog područja pokrenulo je Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke.

 Područje je je važno za zaštitu jer je posljednja prava močvara uz Savu u BiH i stanište brojnim vrstama koje su, po EU direktivama, zaštićene i u Evropi i kod nas. Među zaštićenim vrstama su najzastupljenije barske ptice, ribe, vodozemci i gmizavci, kao i vodene biljke.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Gori nam pod nogama, treba kopati ali nema ko!

Agro vijesti

Cijena soje dostigla istorijski rekord