Kiša otežava berbu malina u Podrinju, cijena neizvjesna | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kiša otežava berbu malina u Podrinju, cijena neizvjesna
Berba maline u srednjem Podrinju počela je desetak dana ranije nego prethodnih godina, rod i kvalitet su dobri, a uzgajivači predaju malinu hladnjačarima, ne znajući kolika će biti otkupna cijena, piše srpskainfo.

Ovih dana zrijenje maline je u punom jeku, ali kiša otežava berbu, pa dio roda propada, a velika vlažnost ploda utiče na njegovo klasiranje.

U bratunačkom Udruženju malinara “Vilamet”, koje okuplja uzgajivače iz Milića, Srebrenice i Bratunca, kažu da otkupljivači ni ove godine nisu objavili kolika će biti otkupna cijena kilograma maline.

U ovom udruženju se nadaju da će cijena biti bolja nego prethodne godine kada je nakon završene berbe malina plaćana od 1,9 do 2,1 KM za kilogram.

Pročitajte još...   "Zaražene maline" nova afera koja potresa BIH

Po najnižoj cijeni od 1,9 KM za kilogram malinu je prošle godine plaćao najveći otkupljivač ovog voća u srednjem Podrinju Hladnjača “Bos agro fud” iz Potočara kod Srebrenice i zbog toga mnogi proizvođači ove godine ne žele da predaju malinu toj firmi dok ne objavi otkupnu cijenu.

To je povećalo broj koopernata koji predaju malinu drugim otkupljivačima, kao i količine koje isporučuju, iako se ne zna po kojoj cijeni ti otkupljivači plaćati.

Proizvođači maline kažu da je 2,5 KM za kilogram realna cijena ovog voća.

Neki proizvođači koji porodično obrađuju malinjake i obavljaju berbu ističu da je cijena od dvije KM za kilogram na granici rentabiliteta i da samo veća cijena donosi dobit proizvođačima, dok uzgajivači koji plaćaju berače ne mogu pokriti troškove ukoliko cijena maline ne bude veća od 2,3 KM za kilogram.

Pročitajte još...   Evropska unija objavila javni poziv za dodjelu tri miliona KM bespovratnih sredstava

Zbog niske cijene maline prošle godine uzgajivači su organizovali mirne proteste u Bratuncu i neke hladnjače su povećale otkupnu cijenu.

Jedino “Bos agro fud” nije uvažio zahtjeve proizvođača koji su najavili da će ubuduće bojkotovati tu hladnjaču i mnogi ove godine održavaju to obećanje.

Prošle godine uzgajivači maline u srednjem Podrinju zbog niske cijene i slabijeg roda nisu imali skoro nikakvu zaradu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)

Komentariši