Kiša i medvjedi dokusurili prinose meda | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kiša i medvjedi dokusurili prinose meda

Nepovoljne vremenske prilike tokom ove godine znatno su ugrozile pčelarsku proizvodnju na području Unsko-sanskog kantona. To će rezultirati rekordno niskom proizvodnjom meda, kažu u udruženjima koja okupljaju pčelare.

Prema riječima Elvira Šehića, predsjednika Udruženja pčelara “Bihać” iz istoimenog grada, kišno i vlažno vrijeme te niske temperature upropastili su proljećnu ispašu pčela.

Sve vrijeme je bilo potrebno prehranjivati pčele, tako da su one bile izmorene i loše pripremljene i za ono malo ispaše do koje su mogle doći tokom juna. Rezultat svega je da će prinosi po jednoj košnici biti svega nekoliko kilograma meda, izuzev nekoliko mikrolokacija gdje su pčelare poslužili vremenski uslovi. Generalno, godina je izuzetno loša.

Obilne kiše

Pčelari ističu da su obilne kiše i niske temperature zavladale baš u trenutku kada je bagrem trebalo da bude u punom cvatu. S obzirom na to da ovo drvo ne može biti medonosno ukoliko su temperature ispod 15 stepeni i ako nema sunca. Predsjednik Udruženja pčelara “Kesten” iz Cazina Hazim Hodžić ističe kako se ovakva situacija dogodila i prošle godine. Ona je počela obećavajuće, a potom su kiše u najvažnijem trenutku pokvarile pčelama ispašu kestena, lipe i livade.

Zasigurno ova godina je jedna od najlošijih za pčelare. Ipak, pčele moramo održati, omogućiti im da prežive i pripremiti ih za narednu godinu za koju se nadamo da će biti bolja.

Predsjednik Udruženja pčelara “Sana med” iz Sanskog Mosta Asmir Lišančić ističe kako je gorući problem s kojim se posljednjih godina suočavaju pčelari, kao i drugi poljoprivrednici, negativan klimatski uticaji.

 To se ponavlja iz godine u godinu i baviti se ovim poslom postalo je prava lutrija. Zbog toga sve veći broj pčelara odustaje od proizvodnje i generalno se smanuje proizvodnja meda.

Pčelari na području USK u posljednje vrijeme sve više problema imaju i s medvjedima, koji su se namnožili u velikom broju. Te se sve češće u potrazi za hranom spuštaju do naseljenih mjesta i uništavaju košnice s medom.

Pročitajte još...   Druženje sa pčelama zdrav i koristan hobi

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske