Klaonički otpad: Bh. građani lani pojeli 13,3 milion kg | Agroportal.ba
Agro vijesti

Klaonički otpad: Bh. građani lani pojeli 13,3 milion kg

Jedna od najvećih kočnica razvoja domaće proizvodnje mesa u BiH jest ogroman uvoz iz Europe. On je i dalje višestruko veći od izvoza. Službena statistika pokazuje kako na bh. tržište iz inozemstva stigne oko pet puta više mesa nego što BiH plasira u europske zemlje.

S druge strane, uvoz je svake godine u porastu. Samo lani je, u odnosu na 2017., povećan za čak 38,4 miliona KM ili 15,5%. Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da smo 2017. uvezli mesa i drugih klaoničkih proizvoda za jelo u vrijednosti 247,3 miliona, a lani 285,7 miliona KM.

Cijena glavni uzrok

Problem je upravo u klaoničkim proizvodima. Naime, u odnosu na 2017., prošle godine uvezli smo 1,5 miliona kg više ovih proizvoda. Riječ je o dijelovima tijela životinja koje u Europi ne prerađuju. O kakvoj je (ne)kvaliteti riječ, potvrđuje i podatak da kilogram ovih proizvoda u prosjeku košta nepune tri KM. Lani je u BiH uvezeno 13,3 miliona kg mesa za preradu i jestivih klaoničkih proizvoda, ukupne vrijednosti 38,1 milion KM.

Pročitajte još...   Za potrebe domaćeg tržišta ne obezbjeđujemo ni trećinu hrane!

Ovo meso na našem tržištu biva prerađeno u tone i tone hrenovki, kobasica, salama, pljeskavica. Na problem uvoza nekvalitetnog mesa farmeri već godinama upozoravaju. Europa muku muči s nedostatkom junećeg mesa, što nadomještaju uvozom. Dok na bh. tržište plasiraju hranu koju njihovi građani ne žele ni pogledati.

To potvrđuje i cijena, koja za meso iz uvoza iznosi maksimalno dva eura po kg. Dok kilogram mesa koje izvozimo košta dvostruko više, što je dokaz da je kvalitetno. S druge strane, na bh. tržište stiže meso koje u Europi nitko ne želi jesti, često sporne kvalitete. Međutim, budući da je ono daleko jeftinije, dobro prolazi u BiH.

Rekao je ranije predsjednik Udruge stočara RS-a Vladimir Usorac.

Pročitajte još...   Uvoz u BiH u 2018. veći od izvoza

Upozorenje SZO-a

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija mesne prerađevine označila je kao kancerogene za ljude. U BiH je dodatni problem činjenica da se, kako nam standard slabi, u sve većoj mjeri hranimo nekvalitetnim prerađevinama, što uvelike povećava rizik od karcinoma.

Izvor: Večernji.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka