“Klekovačka Toskana”, Kozarska Dubica postaje prepoznatljiva po vinu | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

“Klekovačka Toskana”, Kozarska Dubica postaje prepoznatljiva po vinu

Selo Klekovci kod Kozarske Dubice čuveno je po seoskom gazdinstvu porodice Banjac, koja je zasadila vinograd i pravi domaća potkozarska vina. Brojne nagrade potvrdile su kvalitet ovih domaćih pića, a porodica Banjac posvetila se seoskom turizmu.

Da Potkozarje nije čuveno samo po rakiji, dokaz je porodica Banjac iz dubičkih Klekovaca koja proizvodi vrhunska vina, ovjenčana nagradama. Vinograd su zasadili prije 12 godina i na površini od dva hektara imaju oko sedam i po hiljada sadnica vrhunskih vinskih sorti.

Aleksandar Banjac kaže da imaju sorte sovinjon bijeli, šardone, bijeli i crni pino, malo muškata, tronel, traminac i laški rizling.

Količina varira od godine do godine. Kažu da, ako kao i mi na 7.500 tresova imate jednu kvalitetnu bocu vina, onda proizvodite vrhunska vina. Mi imamo taj neki prosjek, zavisno od godine do godine, ali uspijevamo, priča Aleksandar.

A osim u vinima, posjetioci i turisti koji svrate u “klekovačku Toskanu”, mogu uživati i u domaćim gastronomskim specijalitetima. Tu su vinski podrum i sala za degustaciju vina, uz predivan pogled.

Za ljubitelje vina interesantno je to što na jednom mjestu mogu da vide i vinograd iz kojeg dolazi grožđe za proizvodnju vina, a tu je i vinski podrum u kojem prerađujemo grožđe, kao i sala za degustaciju s pogledom na vinograd i na našu opštinu Dubica. Drago mi je da su nam Dubičanci možda i najbolji gosti, ali imali smo grupe odsvakud, najviše iz Slovenije i Hrvatske, kaže Aleksandar.

Pandemija virusa korona pomrsila je brojne planove za putovanja. Ipak, domaće bisere, poput ove vinarije, ne treba zaobići. Ona je na mapi najposjećenijih dubičkih izletišta.

Pročitajte još...   Najstarija vodenica u Potkozarju još u pogonu

Direktorka Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marija Kotur kaže da je to prirodan ambijent sa bogatom gastro ponudom, a vina porodice Banjac su poznata i nagrađivana, te privlače veliki broj posjetilaca.

Kroz naše brojne projekte, od likovne kolonije, do regate, uvijek smo se trudili da pokažemo i taj dio opštine. S pravom možćemo reći da se posjetioci oduševe zato što je naš kraj speficičan po mnogo čemu, posebno proizvodnji rakije, navela je Kotur.

Porodica Banjac proširila je imanje na još jedan vinograd. Ovo seosko gazdinstvo smješteno je nedaleko od Nacionalnog parka Kozara i manastira Moštanica, pa ako vas put nanese, nemojte zaobići vinariju u Klekovcima i probajte domaća, potkozarska vina.

Pročitajte još...   „Kupres Milch“ raste i sprema se za tržište EU

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro reportaže

Može se dobro živjeti od svog rada: Ovo je priča vrijednog Adina Gradašćevića iz Janje kod Bijeljine

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća