Uzgajivači tovne junadi zbog nekontrolisanog uvoza pred kolapsom | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uzgajivači tovne junadi zbog nekontrolisanog uvoza pred kolapsom

Uzgajivači tovne junadi u Srpskoj ponovo su pred ivicom ambisa, jer su, kako tvrde, farme prepune preraslih grla koje nemaju kome prodati dok je domaće tržište preplavljeno jeftinim junećim mesom iz uvoza, sumnjivog kvaliteta.

Manjak tržišta za domaće juneće meso sve više prerasta u hroničan problem jer se domaći proizvođači na svakih nekoliko mjeseci iznova susreću sa slabom potražnjom. Ogromnu štetu zimus su izbjegli zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS koje je donijelo mjeru za interventni otkup grla, ali šest mjeseci kasnije ponovo su na mukama. Otkup i izvoz junadi stoji, a u štalama stoka stasava za prodaju. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nedavno je najavio moguće povećanje kvote za izvoz junetine u Tursku za dodatnih 2.000 tona u ovoj godini, čime bi otvorena kvota bila 5.000 tona umjesto dosadašnjih 3.000, a sve sa ciljem da se uzgajivači riješe viškova. Međutim, stočari smatraju da takav potez neće riješiti njihove probleme.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović kaže da je situacija u ovoj grani poljoprivrede blago rečeno katastrofalna, a glavni uzrok vidi u prekomjernom uvozu mesa iz Evrope i svijeta.

Na naše tržište se uvozi junetina sa svih strana, a naša stoji. Meso ne možemo ni izvesti, ni prodati ovdašnjim trgovcima. Neshvatljivo je da u zemlji kojoj fali junetine, lokalni proizvođači ne mogu prodati svoj proizvod. Ugovor koji imamo sa Turskom nas neće spasiti u nekoj značajnoj mjeri čak i da dođe do povećanja kvota, neophodno je da takve sporazume potpišemo sa još najmanje pet država, poput Egipta, Libije, Saudijske Arabije, Kuvajta. Moramo imati sigurne kanale za prodaju kako ne bi svako malo bili u pat poziciji, kao što smo sada, ističe Mitrović i naglašava da  na svojoj farmi trenutno ima između 700 i 1.000 grla koja će u narednih mjesec dana prerasti kilažu za prodaju, što će stvoriti ogromne troškove.  

Stotinjak preraslih grla za koje nema kupaca već ima firma “Zelen gaj” iz Laminaca kod Gradiške, a vlasnik farme Ranko Sarajlić kaže da će taj broj u narednim mjesecima samo rasti.

Trenutno ne postoji nijedan ozbiljan kupac, ne znam čak ni koja je trenutna cijena jer nema potražnje. Povećanje kvote za izvoz u Tursku neće riješiti naše probleme. Spasiti nas može isključivo zaštita domaće proizvodnje. BiH treba uvesti zaštitnu mjeru prema kojoj bi opteretila uvoz mesa sa dvije KM po kilogramu i deset odsto carine na 200 dana. Nema potrebe za uvozom kad mi možemo podmiriti potrebe stanovništva za junetinom.  Naše meso se mora vrati u vitrine domaćih marketa, kategoričan je Sarajlić.

Vlasnik firme “ZP komerc” iz Bijeljine Ljubiša Rosić kaže da će u julu i avgustu imati više od 2.000 utovljene junadi za prodaju.

Ne znam da li ćemo imati tržište. Virus je blokirao izvoz u Tursku, uticao na pad potražnje za mesom svuda, ne samo kod nas. Nisam optimističan kada je u pitanju poslovanje sa Turskom, jer ako je i tamo smanjena potreba za mesom, džaba nam povećanje kvota jer ta privatna firma sa kojom BiH ima ugovor prosto neće otkupljivati našu junetinu, ističe Rosić.

Kvalitet

Ranko Sarajlić kaže da zbog prekomjernog uvoza junećeg mesa u BiH, pored stočara, veliku štetu trpe i potrošači.

Lani smo uvezli 39.000 tona junećeg mesa, što je 75 odsto od naših potreba. Riječ je o mesu koje je jeftino samo prilikom uvoza, ali u vitrinama ovdašnjih marketa košta koliko i kilogram domaće junetine, tako da potrošači uopšte ne prolaze povoljnije, čak šta više kupuju meso nepoznatog kvaliteta. Na dobitku su samo trgovci, priča Sarajlić.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji