Kontrole kvaliteta sirovog mlijeka | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kontrole kvaliteta sirovog mlijeka
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kontinuirano kontroliše sistem za upravljanje kvalitetom sirovog mlijeka, kako bi se nastavio uspješan izvoz sa naših farmi u EU. Prošle sedmice održali su sastanak sa predstavnicima Udruženja mljekara Republike Srpske koji su podržali akciju i mjere koje sprovodi Ministarstvo, piše rtrs.

Čedomir Borojević iz Šamca kaže da aktivnosti Ministarstva daju prve rezultate i dodaje da će ukupan sistem kontrole mlijeka doprinijeti da proizvodnja bude kvalitetna.

Dobro kontrolisana proizvodnja je proizvodnja koju moramo unaprijediti, jer ako je prepustimo slučaju od nje neće biti ništa, kaže Borojević.

Žarko Švraka iz Gradiške ističe da ovu akciju podržava i da ju je trebalo uraditi odavno jer, kako kaže, treba uvesti red u tržište proizvodnje mlijeka.

Vidjećemo šta će još biti, rano je govoriti da li će se neko protiviti ili zlopotrebiti ovo. Ako se mjera bude poštovala i svi proizvođači budu jednaki onda će to biti uspješno, kaže Švraka.

Iz Ministarstva ističu da je otkupljena količina mlijeka za prvih pet mjeseci u 2018. godini povećana za oko 7,6 odsto u odnosu na na isti period prošle godine. Navode da nije riječ o akciji usmjerenoj protiv mljekara, nego na unapređenje cjelokupnog sistema.

Želimo da postignemo svijest kod mljekara o važnosti kontrole i da podignemo cjelokupan sistem kontrole kvaliteta mlijeka na jedan viši nivo, ističe Aleksandar Macanović, portparol resornog ministarstva.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske, podržava mjere usmjerene ka poboljšanju kvaliteta mljekarske proizvodnje.

Smatramo da oni koji ne proizvode mlijeko ne mogu dobijati subvencije, odnosno premije za koje mnogi kažu da su visoke, ali su, u ovako teškoj situaciji za one koji proizvedu mlijeko, čak i male, kaže Usorac.

Resorno ministarstvo je radi sveobuhvatne kontrole kvalitetnog mlijeka sa Veterinarsko stočarskim centrom Banjaluka, sklopilo ugovor o uzimanju i dostavljanju uzoraka svježeg sirovog mlijeka za kontrolu kvaliteta ovlašćenoj labaratoriji. Za ovaj posao angažovali su oko 40 asistenata.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ko zasije GMO soju ostaje bez podsticaja

Agro reportažeAgro vijesti

Žene preduzetnice nižu uspjehe u proizvodnji hrane

Komentariši