Šljiva na Majevici bogato rodila a voćari u problemu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Šljiva na Majevici bogato rodila a voćari u problemu
Umjesto da budu zadovoljni, voćari su u problemu. Šljivu ne mogu prodati ni za mizernu cijenu, piše rtrs.

Ranijih godina hiljade tona majevičke šljive izvozili su u Rusiju, Njemačku, Austriju. Ove godine šljiva je rodila i u Evropi i uvoz je zaustavljen.

Voćari se snalaze kako znaju i umiju da bar dio roda spase od propadanja.

Šljiva je stigla za berbu desetak dana ranije. Rane sorte bilo je malo i majevički voćari su uspjeli da prodaju, ali po nižoj cijeni nego prethodnih godina.

Međutim, sa ”čačankom ljepoticom”, situacija je kritična. Ranijih godina ovu stonu šljivu izvozili su u Evropu, a sada ne znaju šta će sa rodom. Prodaja ne ide.

Imam oko 2.000 stabala ljepotice, koja je stigla dza berbu ali nemaš kud da je predaš, nemaš kome. Malo su bili krenuli jedan dan i stali su. Šljiva leži po zemlji, priča Cviko Jovanović iz Puškovca.

Otkupa nema jer nema izvoza, domaće tržište ne može potrošiti sav rod, a za berbu stižu i druge sorte. Voćari ne pitaju za cijenu, važno je da se propada. Snalaze se na različite načine.

Vozimo na kvantašku pijacu u Bijeljinu, svaki dan , nekad se proda nekada se ne proda, a cijena je 30 f po kg , ili 3 marke po gajbi, zavisi, navodi Ilija Jovanović iz Puškovca.R

Risto Marjnaović, iz istog sela, kaže da je prinuđen da stavlja u rakiju,  a i očekuje da ću prodati nešto u vrećama. Dio roda će sušiti, dio će u kace za rakiju, ali sve to je malo za rod koji imaju.

Propašće milioni tona, ne samo ova šljiva koja se sada bere, i sve sljedeće sorte će da propadnu.  Sada zri jedna za drugom, nismo nikada doživjeli da beremo tri sorte odjednom, priča Dragoljub Jovanović iz Tutnjevca.

Iako je šljiva odličnog kvaliteta, tek po neki kamion ode u izvoz i to dugogodišnjim kupcima, kaže Dragoljub Jovanović.

Pročitajte još...   Plasman duvana ugrožen, korona pokvarila planove

Ranijih godina izvozio je hiljade tona šljive. Ove godine, kaže, šljiva je stigla i u Evropi, i dok imaju svoju, oni ne uvoze, čuvaju domaću proizvodnju.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku

Komentariši