Ponedjeljak , 20 Januara 2020
Početak / Agro vijesti / Kontrolom kvaliteta mlijeka do prava na podsticaj

Kontrolom kvaliteta mlijeka do prava na podsticaj

Sve farme koje su u sistemu otkupa mlijeka u Srpskoj, pod kontrolom su stručnih službi Ministarstva poljoprivrede. U Semberiji na 140 otkupnih stanica, kontrolori uzimaju uzorke za analizu od svih proizvođača.

Od kvaliteta mlijeka zavisi dalja isporuka za javnu potrošnju i pravo na podsticaje resornog ministarstva.

Redovnim kontrolama kvaliteta mlijeka koje svakodnevno rade otkupljivači i dva puta mjesečno stručne službe resornog ministarstva, u Srpskoj je postignut dobar kvalitet sirovog mlijeka. Proizvođači znaju da higijena u staji i kvalitetna ishrana muznih grla su osnova za kvalitet.

Rezultati analize mlijeka su pomoć farmerima jer ukazuju na probleme u staji i zdravlje grla.

Na velikim farmama gdje je zatvoren sistem muže, mnogo lakše se postiže kvalitet mlijeka. Ipak, maksimalna pažnja je konstantna.

U okviru redovnih kontrola mlijeka, provjerava se mliječna mast, somatske ćelije, proteini, bakterije. Rezultati analize su osnova za ostvarivanje prava na premiju.

Ove kontrole daju stvarno stanje na terenu. Popravlja se kvalitet mlijeka jer ljudima svaki dan ukazujemo šta im je problem i zašto nemaju klasu mlijeka.

Ističe Svjetlana Andrić, kontrolni asistent resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Dobra saradnja farmera i stručnih službi daje rezultate. U Semberiji je registrovano 1.300 proizvođača mlijeka koji posjeduju oko 7.400 muznih grla.

Izvor

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Stočar sa grmečkih padina oživio poharano imanje

Na padinama Grmeča, u selu Šurkovac, gdje je nekada živjelo više od 500 stanovnika, povratničku …