Isplaćene novčane podrške poljoprivrednicima u Federaciji BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Isplaćene novčane podrške poljoprivrednicima u Federaciji BiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uvidom u jedinstvenu aplikaciju namijenjenu trezorskom poslovanju kojom upravlja Federalno ministarstvo finansija, ustanovilo je da je gotovo ukupan iznos sredstva namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za proteklu godinu, upućen poslovnim bankama kako bi ista bila usmjerena i isplaćena na transakcijske račune.

“Ulaganja koja smo imali u prethodnoj godini te povećanja koja nas očekuju u ovoj godini trebaju osnažiti poljoprivredni sektor, unaprijediti i potaći proizvodnju hrane i time osigurati zadovoljavanje osnovnih potreba stanovništva u Federaciji BiH”, kazao je ministar Hrnjić po objavljivanju podataka o ulaganjima u poljoprivredni sektor Federacije BiH za 2023. godinu.

Za proizvodnje, u koje se uvrštava i proizvodnja iz četvrtog kvartala 2022. godine, isplaćene su novčane podrške u iznosu nešto većem od 115 miliona KM. Od navedenog, za animalnu proizvodnju isplaćeno je 90,1 milion KM dok je za biljnu proizvodnju isplaćeno 25 miliona KM.

Pročitajte još...   Vrijednost uvoza mesa 25 puta veća od izvoza

U animalnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, 54,3 miliona KM. Slijedi uzgoj rasplodne stoke (ovce) s 8,3 miliona KM i proizvodnja u sistemu krava-tele s 5,7 miliona KM.

U biljnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju krušnih žita (pšenica i raž), ukupno 6 miliona KM. Slijedi proizvodnja silažnog kukuruza graška, grahorice i DTS-a s 3,9 miliona KM te proizvodnja grožđa i maslina s 3,1 milion KM.

Za Model ruralnog razvoja, u okviru kojeg su poljoprivredni proizvođači i prerađivači s područja Federacije mogli podnijeti zahtjeve od 1.8.2022. do 1.8.2023. godine isplaćeno je 44,1 milion KM. Federalno ministarstvo poljoprivrede u okviru navedenog modela obradilo je 3056 zahtjeva. Utvrđeni iznos postotka za isplatu novčanih podrški iznosio je 41,93%.

Pročitajte još...   Otvoreno pismo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS prema Ministarstvu za spoljnu trgovinu BIH

Podrške investicijama u izgradnju ili proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda podržano je s iznosom od 10 miliona KM.

Kroz Model ostalih vrsta podrški isplaćeno je 5,9 miliona KM a Razvojnoj banci Federacije BiH doznačen je iznos od 5 miliona KM s ciljem formiranja povoljne kreditne linije za poljoprivredne proizvođače u Federaciji BiH.

 

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije