Na vlastima je da nas podrže i zaštite granice: Sjetva skuplja za 15 posto | Agroportal.ba
Agro vijesti

Na vlastima je da nas podrže i zaštite granice: Sjetva skuplja za 15 posto

Poljoprivrednici ne mogu da rade na daljinu

Ljudima sredstva trebaju upravo sad. Poljoprivrednicima ne trebaju u junu i avgustu, jer ne idu oni na more, kaže Bićo.

Bez obzira na oscilacije cijena goriva, đubriva i sjemenskog materijala, proljetna sjetva ove godine bit će skuplja u odnosu na prošlogodišnju. Dok vrše pripreme, poljoprivrednici u FBiH očekuju da, nakon usvajanja većeg budžeta za poljoprivredu, što prije bude usvojen i program podsticaja.

Poljoprivrednicima ne trebaju u junu i avgustu, jer ne idu oni na more. Ljudima sredstva trebaju upravo sad. – kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Sjemena su skuplja, đubriva su malo jeftinija, cijene goriva rastu, pa će i sjetva biti skuplja do 15 posto, kaže Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. U maloprodaji su zabilježene i nestašice sjemenskog krompira. Prošle godine su kod nas zasijane male površine, jer je bio neizvjestan plasman, a onda su i veliki proizvođači poput Holandije smanjili proizvodnju jer im je bila skuplja nego kod nas. Zbog toga imamo povremene nestašice. Koliko će nas sve koštati, vidjet ćemo, ali zemlju ne možemo ostaviti nezasijanu. Hranu obezbijediti moramo, na ministarstvima je da nas podrže, a na državi je da nam zaštiti granice – ističe Marinković.

Pročitajte još...   Ovogodišnja sjetva uljarica u BiH povećana za 20%

Godinama se već pokušavamo navići na visoke cijene hrane, a u međuvremenu je nestala i nada da će ona biti jeftina kao u vrijeme prije nego što je pandemija pokrenula seriju nevolja s kojima su se suočavala mala tržišta poput našeg. Sve je postalo nepodnošljivo skupo, vidio sam krompir oko 3 marke, što nije normalno. I sve ostalo je preskupo – ističe Nedžad Bićo.

Pročitajte još...   Zbog visokih temperatura, jesenja sjetva neizvjesna

 

(avaz.ba)

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji