Kooperativna proizvodnja jagode na četiri dunuma | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kooperativna proizvodnja jagode na četiri dunuma

U Novom Gradu četiri kooperanta proizvode jagode za preduzeće “Prijedorčanka” iz Prijedora, a zasadi na četiri dunuma podignuti su u septembru prošle godine, prenose nezavisne.

Koordinator projekta Žarko Tubin rekao je da je ove godine u planu povećanje zasada.

Proizvodnja je organizovana u okviru prijekta `Razvoj ruralne konkurentnosti` koji se finansira iz kreditnih sredstava Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/, rekao je Tubin.

On je naveo da kooperanti potpisuju ugovor sa “Prijedorčankom” na tri godine, koliko traje proizvodni ciklus sadnica, imaju obezbijeđen repromaterijal koji otplaćuju za vrijeme trajanja ugovora i otkupnu cijenu od 1,70 KM za kilogram.

Pročitajte još...   U Modriči postoje idealni uslovi za uzgoj maline i jagode

Kooperanti proizvode sortu jagode namijenjenu za preradu, a stručnu podršku proizvođači imaju iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Tubin kaže da je ove godine planirano proširenje proizvodnje i da će sredstvima IFAD-a biti plaćeno 40 odsto paketa repromaterijala koji proizvođači zadužuju kod “Prijedorčanke”.

Jedan od kooperanata u Novom Gradu Mirko Kapetanović iz Jošave kaže da je zadovoljan rezultatima.

Na jednom dunumu smo zasadili 4.000 sadnica jagode sorte zenga zengana, predali smo oko tonu ploda, iduće godine očekujemo punu rodnost. Kompletnu stručnu pomoć od podizanja zasada i za sve druge radnje imali smo iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, rekao je Kapetanović.

Stručni saradnik u opštinskom Odsjeku za poljoprivredu u Novom Gradu Dušan Vujanović kaže da proizvođači imaju pravo na opštinski podsticaj za podizanje novih zasada, 600 KM po dunumu i 0,20 KM za kilogram ploda.

Pročitajte još...   "Plavi dizel" i manji PDV poljoprivrednike u BiH spasio bi od potpune propasti

Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odobrava podsticaje za ovaj vid proizvodnje u iznosu do 15 feninga od tržišne cijene za kilogram, a uslov je prinos od 1.000 kilograma po dunumu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši