Poljoprivrednici očajni zbog sve većeg broja štetočina | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Poljoprivrednici očajni zbog sve većeg broja štetočina

U Lijevče polju i Potkozarju osušilo se desetak hiljada stabala voća. Brojne štetočine evidentirane su ovih dana na mnogim poljoprivrednim vrstama. Povrtlari se žale na napade biljnih ušiju, raznih gubara, pa čak i repičinog sjajnika, piše avaz.

U najtežem položaju su, ipak, voćari. Potkornjaci su primijećeni na brojnim zasadima širom Lijevče polja i Potkozarja, a velike štete pričinjavaju i gubari i drvenari. Voćari se žale da im se osušilo desetak hiljada stabala jabuke, kruške i drugog voća.

Ove štetočine napadaju voćnjake i šumu, pogotovo ona stabla koja su u stresnom području, koja su u lošijem stanju ili su kalemljena na neadekvatnu podlogu. Uništavanje takvih stabala jedina je moguća mjera, rekao je Rade Gabrić, šumarski inžinjer s dugogodišnjim iskustvom.

U Novoj Topoli štetočine su napale stabla oraha, dunja i šljiva. Vida Šukalo kaže da je primorana da siječe stabla dunje i šljive stara desetak godina.

Bojim se i za jabuke, lješnike i kruške, koji su zasađeni na istoj površini. Ovim dijelom prošle godine harao je gubar, koji je potpuno uništio zasade žive ograde. Sada je na redu voće, kaže Šukalo.

Napadnuto i povrće

Pročitajte još...   Agrarni fond Trebinje, obezbijedio sjeme za proljetnju sjetvu

Zanimljivo je da je primijećena i najezda insekata na cvijeću, pogotovo na ružama, te na mladom povrću, kupusu, luku, paprici i salati.

Neminovni su tretmani adekvatnim insekticidima. Potrebno je prihraniti biljke, obilaziti ih, zalijevati i bilježiti sve promjene. Jedino se tako može stati ukraj brojnim štetočinama, kojima je ova godina, izgleda, pogodna, rekao je Gabrić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka

Komentariši