Poljoprivrednici očajni zbog sve većeg broja štetočina | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Poljoprivrednici očajni zbog sve većeg broja štetočina

U Lijevče polju i Potkozarju osušilo se desetak hiljada stabala voća. Brojne štetočine evidentirane su ovih dana na mnogim poljoprivrednim vrstama. Povrtlari se žale na napade biljnih ušiju, raznih gubara, pa čak i repičinog sjajnika, piše avaz.

U najtežem položaju su, ipak, voćari. Potkornjaci su primijećeni na brojnim zasadima širom Lijevče polja i Potkozarja, a velike štete pričinjavaju i gubari i drvenari. Voćari se žale da im se osušilo desetak hiljada stabala jabuke, kruške i drugog voća.

Ove štetočine napadaju voćnjake i šumu, pogotovo ona stabla koja su u stresnom području, koja su u lošijem stanju ili su kalemljena na neadekvatnu podlogu. Uništavanje takvih stabala jedina je moguća mjera, rekao je Rade Gabrić, šumarski inžinjer s dugogodišnjim iskustvom.

U Novoj Topoli štetočine su napale stabla oraha, dunja i šljiva. Vida Šukalo kaže da je primorana da siječe stabla dunje i šljive stara desetak godina.

Bojim se i za jabuke, lješnike i kruške, koji su zasađeni na istoj površini. Ovim dijelom prošle godine harao je gubar, koji je potpuno uništio zasade žive ograde. Sada je na redu voće, kaže Šukalo.

Napadnuto i povrće

Zanimljivo je da je primijećena i najezda insekata na cvijeću, pogotovo na ružama, te na mladom povrću, kupusu, luku, paprici i salati.

Neminovni su tretmani adekvatnim insekticidima. Potrebno je prihraniti biljke, obilaziti ih, zalijevati i bilježiti sve promjene. Jedino se tako može stati ukraj brojnim štetočinama, kojima je ova godina, izgleda, pogodna, rekao je Gabrić.

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.

Agro vijesti

Sana poribljena sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke

Komentariši