Zadruga Insieme, lider u preradi jagodičastog voća
Agro reportažeAgro vijesti

Zadruga Insieme, lider u preradi jagodičastog voća

Zadruga Insieme Bratunac
Opšta poljoprivredna zadruga Insieme iz Bratunca osnovana je prije 17 godina. Misija joj je bila da proizvodi, obrađuje i izvozi različite vrste jagodičastog i šumskog voća. Dok je njihova misija ostala ista, osnovna razlika između nekada i sada je to što je 2003. zadruga brojala deset članova, a sad ih ima 500.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Opštu poljoprivrednu zadrugu Insieme iz Bratunca da proširi hladnjaču i poveća proizvodnju visokoprofitabilnih organskih džemova i sokova za 15 odsto.

Naši poljoprivrednici dolaze uglavnom iz Bratunca i Srebrenice, ali i iz Zvornika i Milića.

Kaže Skender Hot, direktor zadruge.

U početku smo radili na tome da se što veći broj ljudi sa područja Podrinja počne baviti uzgojem jagodičastog voća i sakupljanjem šumskog voća. Kao zadruga, mi smo poljoprivrednicima pružali obuku i sadnice. Te smo kupovali, zamrzavali i izvozili njihove proizvode, objašnjava on.

Zadruga Insieme Bratunac

Kako se proizvodnja jagodičastog voća proširila na 50 hektara, zadruga više nije trebala proizvoditi sadnice. Umjesto toga, 2009. godine počeli su diverzificirati proizvodnju i proizvoditi prirodne džemove i sokove.

Pronalaženje tržišne niše

Zadruga sada proizvodi više od 650 tona malina i kupina. A godišnje prikupi gotovo 300 tona šumskih borovnica, brusnica, zove i drena.

Pročitajte još...   Pašalić: Što prije donijeti odluku o privremenoj zabrani uvoza goveđeg mesa iz EU

Dok se prvoklasne maline i kupine zamrzavaju pomoću IQF tehnologije i izvoze u Austriju, Njemačku i Holandiju, one niže kvalitete i šumsko voće prerađuju se u šest vrsta džemova i pet vrsta sokova. Od kojih je većina certificirana kao organski proizvod. Više od 90 odsto džemova i sokova izvozi se u Italiju.

Proizvodnja džemova i sokova bio je korak u pravom smijeru za nas, kaže Skender.

Ovi proizvodi sa dodanom vrijednošću produžili su naš proizvodni ciklus na cijelu godinu, a povećali su i našu profitabilnost. Sada jednako zarađujemo od prodaje smrznutog programa i od prodaje džemova i sokova, iako prodajemo dvostruko veću količinu smrznutih proizvoda.

Zadruga Insieme Bratunac

Proširenje proizvodnje

Insieme proizvodi su visoke kvalitete. U 2020. održali su prodaju i nastojali su da prošire hladnjaču što bi im omogućilo da povećaju svoju proizvodnju tako što bi mogli skladištiti više voća za preradu kao i gotovih proizvoda prije isporuke.

Prijavili smo se za bespovratna sredstava pri Sweden/USAID FARMA II projektu. Srećom po nas, grant je odobren, a mi smo uspjeli napraviti nekoliko stvari sa sredstvima koja smo dobili, objašnjava Skender.

Proširili smo kapacitet hladnjače sa 950 na blizu 1000 tona. Instalirali smo poboljšane sisteme za hlađenja i grijanja proizvodnih pogona. Te smo ugradili smo i novu opremu za pročišćavanje vode koja će smanjiti naš uticaj na okolinu i omogućiti nam da ponovo koristimo većinu vode koja izlazi iz proizvodnje.

Zadruga Insieme Bratunac

Ta poboljšanja će omogućiti zadruzi povećanje proizvodnje. Tako i prodaje i izvoza za 15 odsto. Odnosno na blizu milion tegli i flaša godišnje. Takođe i da angažuju više stalnih i sezonskih radnika na proizvodnji džemova i sokova tokom cijele godine.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici iz sela Kojčinovac, kod Bijeljine, zadovoljno trljaju ruke
Domaće tržište

Dok je Insieme izvozno orijentisana firma, oni nisu odustali od domaćeg tržišta.

Izvozimo jer nam je lakše raditi sa tržištima sa velikom potražnjom, gdje se cijene visokokvalitetni proizvodi. Ali ne odustajemo ni od bh. tržišta. I ovdje ćemo nastaviti pokušavati prodavati naše proizvode. Te se nadamo da će trgovački lanci i potencijalni distributeri uskoro prilagoditi svoje politike marži kako bi i naši proizvodi postali konkurentni u Bosni i Hercegovini, zaključuje Skender.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice