“Pađeni” uskoro u Singapuru | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Pađeni” uskoro u Singapuru

Pađeni sir
Proizvodi Mljekare “Pađeni” iz Bileće uskoro bi se mogli naći na tržištu Singapura, nakon što je u ovu republiku izvezen probni kontigent sira poznatog hercegovačkog brenda.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH, prethodno je izdalo sertifikate potrebne za izvoz sira Mljekare “Pađeni” na singapursko tržište.

Delegacija azijskih biznismena nedavno je boravila u BiH i izrazila želju da u Singapur izveze sir bilećke mljekare, s namjerom da ga predstavi tamošnjem tržištu. Uzimajuću u obzir značaj otvaranja novih tržišta za zaštitu domaće proizvodnje, aktivno smo radili na izdavanju potrebnih sertifikata i uspjeli smo da u Singapur plasiramo sir Mljekare “Pađeni”. Informisani smo da će isporučene količine sira biti prezentovane u Singapuru, te se nadam da ćemo uskoro biti u prilici da izvezemo i veće količine na ovo tržište. Rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Pađeni sir

On je podsjetio da je plasman domaćih proizvoda na nova tržišta bila tema nedavnog sastanka sa ambasadorom Malezije u BiH. Ističući da uskoro očekuje finalizaciju odgovora na upitnik za izvoz i dolazak malezijskih inspektora u BiH. Kako bi pokrenuo izvoz mesa i mliječnih proizvoda i na tržište ove zemlje.

Činjenica je da je pandemija korona virusa usporila određene procese. Ali smo u potpunosti opredijeljeni da aktivno radimo na otvaranju novih tržišta za domaće proizvode. S tim u vezi želim da naglasim da se trenutno radi na ispunjavanju preduslova za izvoz u EU, Maleziju, Singapur, Ujedinjene Arapske Emirate, Kinu i Rusiju. Naglasio je ministar Košarac.

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?