Poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u BiH

 
 
 
 

Zbrajanje štete nastale usljed poplava i konstantnih kišnih padavina na bh. poljoprivrednim zemljištima tek predstoji. Već sada je sigurno da je pred poljoprivrednim proizvođačima izuzetno težak period.

Usljed izlijevanja rijeka iz svojih korita u pojedinim dijelovima naše zemlje na poljoprivrednim parcelama je nastala potpuna šteta. Proizvođači su pokušavali spasiti ono što se spasiti može, ali u većini slučajeva bezuspješno.

Luk, krompir, grah, mrkva i peršun koje je zasadila Remza Bajrić iz lukavačkog mjesta Orahovica skoro u cijelosti su uništeni, a oporavak zemlje će trajati duži period.

Naše parcele su poplavljene za svega pola sata i nastao je pravi haos. Na svu sreću, rasadni materijal još uvijek nismo zasadili, jer je za to bilo rano. Tako da u tom segmentu nismo mogli biti oštećeni. Pokušat ćemo nešto očistiti, prekopati i na taj način spasiti makar mali dio. Ali, nismo previše optimistični.

Kaže vlasnica dviju parcela koje su uništene i 2014. godine.

Zbog loših vremenskih prilika i neredovnog isplaćivanja podsticaja proljetna sjetva u velikoj mjeri kasni. Posljednje poplave samo su dodatno pogoršale stanje.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže da će se štete u procentima nakon minulih poplava tek zbrajati.

Već sada možemo reći da su štete ogromne, a osim poplava ranije su ih prouzrokovale kišne padavine koje su dovele do velike vlažnosti zemlje. Na mjestima pogođenim poplavama, gdje je došla voda, nastalo je onečišćenje zemlje. Sada će se morati sačekati da se ona ocijedi, a potom je treba preorati i ispitati zemljište. Na područjima koja nisu zahvatile poplave, ono što je zasijano već je počelo da truhne i tu će se morati vršiti presijavanje.

Povećanje cijena

Kako je istakao, posljedice elementarnih nepogoda će utjecati na znatno povećanje finalnih cijena poljoprivrednih proizvoda, a koje su već sada izrazito visoke.
 

Na povećanje cijena već je utjecalo poskupljenje sadnog materijala i sjemena na početku sezone. Imali smo situaciju da je sjemenski luk poskupio 100 posto, zatim sjemenski krompir, sjemena i zaštita. Na tržnicama bismo sada trebali imati kilogram paradajza za 50 feninga ili marku. Ali on ne pada ispod dvije ili dvije i po KM. Mladi krompir je od tri do pet maraka. Poslije ovih poplava to će biti puno skuplje,  jer će se jedna stvar raditi dva puta i sve će kasniti.

Povećanje cijena očekuju i na području Republike Srpske. Iz tamošnjih udruženja navode da je proljetna sjetva izrazito ugrožena zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Nakon posljednjih elementarnih nepogoda u semberskoj regiji nije došlo do velikih oštećenja, ali su problem konstantne kišne padavine koje su dovele do velike vlažnosti zemlje. Bit će zabilježen pad prinosa pšenice za 10-15 posto, a kukuruz je u izuzetno teškom stanju zbog niskih temperatura zraka. Sada bi trebalo biti od 25 do 27 stepeni celzija, a temperatura je od pet do osam.

Rekao nam je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije” Savo Bakajlić.

Pročitajte još...   EU4Business objavio poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima

Vođeni ranijim iskustvima, poljoprivredni proizvođači ne uzdaju se u pomoć nadležnih entitetskih i državnih službi koje im još uvijek kasne i s isplatom ranije odobrenih podsticaja.

Mi smatramo da ni sada nakon elementarnih nepogoda nećemo imati adekvatnu pomoć nadležnih. Podsticaji enormno kasne i tako će biti dok se vlast ne uspostavi. Zbog kašnjenja naknada iz 2017. i 2018. godine u Tuzlanskom kantonu je ugrožena proljetna sjetva. Poljoprivrednicima su dodatne glavobolje zadale poplave i konstantne kišne padavine. U vrlo nezgodnoj situaciji su poljoprivrednici u svim krajevima Bosne i Hercegovine, a problemi su nam svima isti.

Izjavio je za sekretar Udruženja poljoprivrednika TK Enes Hasanović.

Pročitajte još...   Uvoz mesa stopira prodaju domaće junadi

Izvor: Klix

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru