Više od 200 miliona KM potencijalnih sredstava za poljoprivredu
Agro vijesti

Više od 200 miliona KM potencijalnih sredstava za poljoprivredu

Boris Pašalić
Boris Pašalić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, izjavio je da u ovoj godini više od 200 miliona KM potencijalnih sredstava može biti angažovano u poljoprivredi Srpske i da je cilj što više sredstava usmjeriti u kapitalne investicije.

Pašalić je istakao da agrarni budžet za ovu godinu iznosi 75 miliona KM i nepromijenjen je u odnosu na prošlu.

To su sredstva na poziciji Agencije za agrarna plaćanja koja se plasiraju u poljoprivredu u vidu određenih grantova, podsticaja, sufinansiranja. Ali, to nisu jedina budžetska sredstva namijenjena poljoprivredi ili zaštiti poljoprivrednih dobara.

rekao je Pašalić.

Značajna sredstva

On je pojasnio da u okviru ovog ministarstva na drugim stavkama postoje, takođe, značajna milionska sredstva, te da su tu još i brojni međunarodni projekti.

Kada govorimo samo o učešću budžeta, onda govorimo o iznosu od 100 do 150 miliona KM na godišnjem nivou. Ako tu uvrstimo još i kreditna sredstva, kao i sredstva Investiciono-razvojne banke, onda govorimo o preko 200 miliona KM potencijalnih sredstava koja bi mogli angažovati u ovoj godini.

precizirao je Pašalić.

On je rekao da uvijek postoji težnja da se poveća budžet. Ali da se moraju uvažavati i određene okolnosti, zbog čega se mora pristupiti razumnom planiranju budžeta.

Novi plan i pravilnik

Pašalić je najavio da će u januaru, eventualno u februaru biti doneseni novi plan i pravilnik o tome kako će se sredstva trošiti.

Pročitajte još...   Boris Pašalić: Obračunaćemo se sa lažnim farmerima

Među ulaganjima Ministarstva u ovoj godini, on je naveo podršku proizvodnji mlijeka. Jer je vidljiv značaj rasta otkupa tog poljoprivrednog proizvoda. Čija će otkupna vrijednost u 2021. biti oko 126 miliona litara.

Pašalić je ocijenio kao dobru poljoprivrednu proizvodnju u prošloj godini, koja je bila teška sa aspekta pandemije virusa korona.

Imali smo uspješnu godinu i odavno nismo proizveli toliko velike količine poljoprivrednih biljnih i animalnih proizvoda, a dobra je i situacija sa ozimim usjevima.

rekao je Pašalić.

Pašalić je rekao da ranije najavljivano donošenje zakona o podsticajima i zakona o poljoprivredi nije realizovano zbog objektivnih razloga. Budući da Narodna skupština Srpske u prošloj godini, zbog pandemije, nije imala dinamičan rad kao u prethodnim periodima.

Strateško nam je i pitanje razvoja ruralnih područja. Na šta ćemo, uz donošenje ova dva zakonska akta, usmjeriti značajnu energiju u narednom periodu.

On je naveo da su ranije donesene korekcije na zakon o šumama pokazale pozitivne efekte. Uz najavu da će se raditi i na korekciji zakona iz oblasti vodoprivrede, prije svega Zakona o vodama.

Boris Pašalić najavio nove investicije

Velike investicije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić najavio je velike investicione cikluse kada je riječ o vodoprivrednim objektima. Navodeći da na proljeće na području Bijeljine kreće izgradnja prve dionice Drinskog nasipa, koji je veoma značajan za to područje, na dijelu od preko dva kilometra.

Pročitajte još...   U Sanskom Mostu neobična pojava skoro za "vjerovali ili ne"

Prema njegovim riječima, dolaze nova sredstva od 19 miliona evra koja će biti utrošena u rad na vodoprivrednim objektima ne samo na području Bijeljine, već i Modriče, Doboja i Zvornika.

U oblasti šumarstva, naša težnja je da aktivnije pristupimo korištenju biomase u šumama. Koja sada propada u našim šumama, a može obezbijediti dodatne prihode i neke akte u tom smislu već pripremamo.

Pašalić je naglasio da u prvi plan treba staviti domaćeg proizvođača i domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Domaća proizvodnja

On smatra da se na svaki način mora pomoći poljoprivrednim proizvođačima jer nema smisla plaćati ono što je proizvedeno u inostranstvu, kada postoje uslovi da se to isto proizvodi u Srpskoj.

Srpska nema nadležnost da se bavi spoljnotrgovinskim poslovanjem. Ali to nam ne daje komociju da se time ne bavimo i da kažemo kako to nije naš posao. Aktivno učestvujemo u razgovorima sa nadležnim ministarstvom u Savjetu ministara i znam da kod njih postoji spremnost da se pomogne poljoprivredi. Ali i da se moraju poštovati potpisani međunarodni ugovori.

On je istakao da je značajnije tražiti kompromis unutar BiH u smislu bolje komunikacije domaćih poljoprivrednih proizvođača i prehrambene industrije. Gdje ima mnogo nerazumijevanja i različitih mišljenja, ali da jedni bez drugih ne mogu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Malinari poručili: nema berbe ispod 10KM

Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika