Okupila investitore i razvila biznis s voćem i povrćem | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Okupila investitore i razvila biznis s voćem i povrćem

 
 
 

voćem i povrćem

 
Počela sam sa blitvom i salatom, kada smo vidjeli kako ide – sve je počelo da raste iz dana u dan. Ja sam rodom iz Višića, u poljoprivredi sam čitav život. Kada smo napunili kadeta do vrha i krenuli, nismo ni pomislili da ćemo doći do mjesta gdje smo danas.

Priča nam na početku Jasmina.

Po profesiji nastavnica engleskog jezika, Jasmina je vrlo brzo prepoznala šanse uvezivanja s bosanskohercegovačkom dijasporom. Pronašala je investitore iz bh. zajednica širom svijeta. Koji su uložili svoje kontakte, znanje i novac, te danas imaju suvlasnički udio u ovom brzorastućem preduzeću.

Ključno je imati dobru priču. Na tome izgradite povjerenje. Trebalo nam je dugo da nađemo kooperante, koji dijele sve vrijednosti koje mi želimo dijeliti kroz kompaniju. Povjerenje se gradi s vremenom, pazi se na standarde, stalno radimo analize i provjere. Iz toga izraste jedna dobra praksa koja se širi dalje. Sada imamo 24 uključena kooperanta, svoje plantaže u Nevesinju i u Višićima.

Dodaje Jasmina.

Pročitajte još...   U RS zabranjen uvoz sirovog sunockreta iz Srbije

Kada su kupili zemlju u Nevesinju i podigli eko-voćnjak na 64 dunuma s 2.300 stabala, Jasmini je bilo jasno da će s ekspanzijom doći i novi izazovi.

 
Naredni iskorak je prerada, a za naše proizvode tržište postoji. Kupaca koji žele jasno znati put od polja do stola je sve više, koji razumiju kad je sezona nečega, kad nije. Uvozimo organsko sjeme, educiramo kooperante.
razvila biznis s voćem i povrćem
 

Novi projekti

Priča kako je “zemlja prazna, pa sve ptice dođu na naše jabuke”. Istine u tome ima, jer krajevi u kojima poljoprivreda tek pronalazi nove šanse za razvoj obično su i mjesta masovnog odlaska mladih. Ipak, model po kojem “Eko Jasmina” radi, s ulagačima iz dijaspore, nudi jednu novu perspektivu i mogućnost razvoja.

Pročitajte još...   Cijenu maline i dalje vagaju hladnjačari
Sada realiziramo novi projekat uz podršku USAID Diaspora Investa. Nedavno sam se susrela s gospodinom Brockom Biermanom iz USAID-a koji je pitao za izazove i prepreke investiranju u BiH. Jednostavno, možemo uvijek nabrojati deset razloga zašto bi neko odustao. Meni je lakše kazati da mi evo, baš nismo.

Zaključuje Jasmina.

USAID Projekat “Diaspora Invest” je u gradu na Neretvi već podržao kompanije poput “ZenDeva”, “Supersofta”, “BMT Engineeringa”, a sada i Jasminina priča upućuje da šanse za razvoj i dobre poslovne prilike čekaju potencijalne ulagače iz zemlje i svijeta.

 
Izvor: Klix
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru