Zbog loših vremenskih uslova nije zasijano 30 odsto površina | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zbog loših vremenskih uslova nije zasijano 30 odsto površina

Na području opštine Šamac, zbog loših vremenskih uslova, nije zasijano 30 odsto poljoprivrednih površina planiranih proljetnom sjetvom, prvenstveno sojom i kukuruzom.

Poljoprivrednici su ove godine počeli sjetvu kukuruza nešto ranije, krajem marta, jer su vremenski uslovi to dozvoljavali. Iako je optimalno vrijeme za sjetvu ove poljoprivredne kulture od 10. do 30 aprila.

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac Velibor Đokić rekao je da situacija nije zadovoljavajuća. S obzirom na obilne kiše, veliku vlažnost zemljišta i nisku temperaturu.

Pročitajte još...   Od uzgoja brojlera se može živjeti

On je dodao da će preostale površine biti zasijane kada to dozvole vremenski uslovi.

Rana sjetva kukuruza ima nekih prednosti jer osigurava klijanje i nicanje. Te bolje korištenje vlage, ranije metličenje, svilanje, cvjetanje i oplodnju. Zbog niske temperature i povećane vlažnosti zemljišta, kao u proteklom periodu, dolazi do dugotrajnog klijanja i nicanja. Može se desiti da se neke površine moraju preorati i presijavati.

On je naveo da se pšenica, kojom je zasijano 2.850 hektara, nalazi u fazi klasanja.

Potrebno je poslije obilnih kiša, kada vremenski uslovi budu dozvoljavali, izvršiti zaštitu fungicidima i insekticidima.

Na području opštine Šamac, planom proljetne sjetve za ovu godinu, zasijano je oko 5.000 hektara kukuruzom i 110 hektara kukuruzom za silažu. Suncokret i uljana repica zasijani su na po 25 hektara, soja na 330 hektara, te duvan na 250 hektara.

Pročitajte još...   Nove povoljnosti za podsticaj u Šamcu

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika

Agro vijesti

Izvoz mesa u Tursku ponovo od ove sedmice