Obezbijeđeno 115.000 KM za podsticaje u poljoprivredi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Obezbijeđeno 115.000 KM za podsticaje u poljoprivredi

Opština Šamac obezbijedila je 115 hiljada maraka za podsticaje i projekte sufinansiranja u poljoprivredi. Na javni poziv, koji je otvoren do 31. oktobra, konkurisalo je oko 200 poljoprivrednika i privrednih društava.

Pomoć za obnovu plastenika

Vlado Blagojević iz Tišine proizvodi povrće i cvijeće u plasteniku i na otvorenom polju. Kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo ostvaruje pravo na opštinske podsticaje. Zbog nevremena koje je pogodilo ovaj kraj u julu, iz agrarnog budžeta očekuje i pomoć za obnovu plastenika.

Samo na foliji sam imao štetu od preko 2.500 maraka, ne računajući usjeve koji su uništeni. Sve je pokidano, porušeno, sravnjeno sa zemljom.

Budžetska sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, osim za podršku biljne, stočarske, povrtarske i voćarske proizvodnje, namijenjena su i za sufinansiranje sistema za navodnjavanje i podizanje novih plastenika.

Najviše zahtjeva imamo od vlasnika plasteničke proizvodnje, dok u stočarskoj proizvodnji najviše zahtjeva imamo za proizvodnju i uzgoj priplodnih krmača i to su otprilike dvije grupacije podsticaja koje su najzastupljenije na području opštine Šamac.

Naglasio je Mladen Adžić, stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac.

Pročitajte još...   Poziv uzgajivačima svinja na stručno savjetovanje

Zahtjevi za ostvarivanje prava na podsticaje podnose se u nadležnu opštinsku službu do 31. oktobra, a očekivani početak isplate podsticaja je krajem godine.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pokrenuta savremena proizvodnja jaja i pilića u Kalesiji

Agro vijesti

Sedmica povoljna za poljoprivredne radove na otvorenom