Obilne kiše prijete usjevima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Obilne kiše prijete usjevima

Iako je kritičan period poplava iza nas, padavine, najavljene tokom cijelog maja, zabrinule su i poljoprivrednike. To što ne mogu na vrijeme tretirati biljke zaštitinim sredstvima, nepovoljno će odraziti na njihov rast i razvoj, ali i pojavu bolesti. 

Podjednako su ugrožene ratarske, povrtarske, ali i voćarske kulture.

Kako zaštititi usjeve, kojima je to prijeko potrebno, kad su skoro tokom cijelog maja najavljene padavine – muči i Dušana Stjepanovića iz Kojčinovca. Zasijao je kukuruz na 70 dunuma, a na isto toliko površine i pšenicu.

Kukuruzu je list požutio, sva je sreća pa nemamo vode na parcelama koje se ne zadržavaju. Mislimo da neće biti nekih velikih šteta na njemu. I kada dođe topli period uspjeće da se oporavi i izvuče. Pšenica je sad u fazi klasanja, nju bi trebalo, kad dođe faza cvjetanja, da se zaštiti klas.

Pretjerana vlaga i niske temperature štete i kukuruzu, i pšenici. Kukuruz bi, u ovoj fazi kada ima od tri do pet listova, trebalo zaštiti od korova. Nikola Aleksić jedan je od rijetkih koji je ovaj posao već uradio. Više ga brine zaštita pšenice.

Što se tiče pšenice reći ću vam isto da je pšenice već u fazi početka klasanja i pretjerana vlaga neće nikako dobro doći ni njoj. Zbog visoke vlage prijeti opasnost oboljenja stabla i svih generativnih organa. Nek nam je sam Bog na pomoći jer pretjerane ove količine ne idu nam na ruku nikako.

Izjavio je Nikola Aleksić.

Pročitajte još...   Vlada RS će pomoći u sanaciji štete i u domaćinstvima i u poljoprivredi

Najugroženija pšenica

Trenutno je najugroženija pšenica, jer je dosta sorti već isklasalo i počelo da cvjeta. Poljoprivrednici, zbog padavina, nisu u mogućnosti da je zaštite od gljivičnih oboljenja.

Proizvođači moraju da gledaju kad su pšenice isklasale i kada počnu da cvjetaju tada je idealno vrijeme da se zaštiti protiv fuzarijuma sredstvima kao što je ceres, antre plus, prosaro u propisanim dozama. Treba tretman uraditi kad su biljke potpuno suve da bi mogao taj fungicidni film da se upije u biljku i da ne padne barem tri do četiri sata kiše.

Istakao je agronom Stanko Tadić.

Pročitajte još...   Planirana raspodjela podsticaja za 2018. godinu obradovala voćare i povrtare

Posljednjih dana pojavljuje se i plamenjača na krompiru, pa su mnogi proizvođači, zbog nemogućnosti da sa traktorskim prikolicama uđu u njive, krompir morali da ručno prskaju. Truljenje je veliki problem i za jagode, posebno ranu sortu kleri, za koju je već počela berba, pa se savjetuje redovan pregled zasada, pogotovo u plastenicima, zbog mogućnosti pojave grinja. Voćari, koji voćke nisu na vrijeme tretirali, mogu očekivati na šljivama pojavu šljivine ose, a jabuke je neophodno zaštititi od pepelnice.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz