Poplave uništile proljetnu sjetvu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poplave uništile proljetnu sjetvu

poplave

Poplave koje su u proteklih nekoliko dana pogodile Unsko-sanski kanton uzrokovale su ogromnu štetu u poljoprivrednoj proizvodnji, s obzirom na to da su pod vodom bile velike površine zasijane poljoprivrednim kulturama.

poplave

Poplave

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika USK, štetu tek treba popisati i biće je vrlo teško sanirati.

Poljoprivrednici su tek okončali proljetnu sjetvu, mnogi od njih su se zadužili. Sada je praktično sve propalo. Bez pomoći nadležnih institucija biće nemoguće sanirati štetu, tako da očekujemo reakciju, prije svega lokalnih i kantonalnih vlasti.

U Poljoprivrednom zavodu USK kažu da će farmeri koji su zasijali površine određenim poljoprivrednim kulturama morati izvršiti njihovo presađivanja i sve bi to u konačnici moglo dodatno poskupjeti poljoprivredne proizvode.

Ovakvi vremenski uslovi, znači poplave, višak vlage i niža temperatura pogoduju pojavi i razvoju biljnih bolesti i štetočina. Zbog toga se preporučuje da se obavi pravovremeno tretiranje poljoprivrednih kultura odgovarajućim preparatima.

Izjavila je Mehira Pervaz, direktorica Poljoprivrednog zavoda USK.

Pročitajte još...   Za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u BiH 8,4 miliona KM

Ona je dodala da je već sada izvjesno kako će prinosi žitarica, povrća i ostalih poljoprivrednih kultura na području USK biti manji u odnosu na ono što je planirano.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske