Petak , Oktobar 18 2019
Početak / Agro vijesti / Poplave uništile proljetnu sjetvu

Poplave uništile proljetnu sjetvu

Poplave koje su u proteklih nekoliko dana pogodile Unsko-sanski kanton uzrokovale su ogromnu štetu u poljoprivrednoj proizvodnji, s obzirom na to da su pod vodom bile velike površine zasijane poljoprivrednim kulturama.

poplave
Poplave

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika USK, štetu tek treba popisati i biće je vrlo teško sanirati.

Poljoprivrednici su tek okončali proljetnu sjetvu, mnogi od njih su se zadužili. Sada je praktično sve propalo. Bez pomoći nadležnih institucija biće nemoguće sanirati štetu, tako da očekujemo reakciju, prije svega lokalnih i kantonalnih vlasti.

U Poljoprivrednom zavodu USK kažu da će farmeri koji su zasijali površine određenim poljoprivrednim kulturama morati izvršiti njihovo presađivanja i sve bi to u konačnici moglo dodatno poskupjeti poljoprivredne proizvode.

Ovakvi vremenski uslovi, znači poplave, višak vlage i niža temperatura pogoduju pojavi i razvoju biljnih bolesti i štetočina. Zbog toga se preporučuje da se obavi pravovremeno tretiranje poljoprivrednih kultura odgovarajućim preparatima.

Izjavila je Mehira Pervaz, direktorica Poljoprivrednog zavoda USK.

Ona je dodala da je već sada izvjesno kako će prinosi žitarica, povrća i ostalih poljoprivrednih kultura na području USK biti manji u odnosu na ono što je planirano.

Izvor: Nezavisne

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Procijenjena šteta na poljoprivrednim usjevima 280.000 KM

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je procijenjena šteta na poljoprivrednim usjevima 280.000 KM. …