Mogućnost izvoza maline | Agroportal.ba
Agro vijesti

Mogućnost izvoza maline

Vlasnik hladnjače za skladištenje voća “Agro-dr” Petko Rankić iz Bratunca tvrdi da postoje zainteresovani kupci. Te da ima mogućnost da direktno ugovara izvoz maline u zemlje zapadne Evrope, Skandinaviju i Ujedinjene Arapske Emirate. To olakšava rad i smanjuje troškove i omogućava bolju otkupnu cijenu maline od proizvođača u predstojećoj berbi.

maline

Rankić je prvi i do sada jedini u BiH saopštio akontativnu otkupnu cijenu maline od 2,2 KM za kilogram za prvu klasu roda sa tendencijom rasta cijene u sezoni berbe. Kao i djelimičnom naknadom troškova prevoza sa plantaže do hladnjače.

Objavljena akontativna cijena je za 30 odsto veća od prošlogodišnje konačne cijene ovog voća.

Velika ulaganja zajednice i pojedinaca u malinarstvo u srednjem Podrinju dovela je do afirmacije ove voćne kulture. Te potražnje za malinom iz ove regije na svjetskom tržištu.

On je istakao da je u situaciji da direktno ugovori prodaju ovogodišnjeg roda maline na svjetsko tržište što smanjuje troškove jer se eliminišu posrednici u prometu. Time se stvaraju uslovi za značajnije povećanje otkupne cijene ovog voća i bolju zaradu proizvođača.

Pročitajte još...   Jedemo ono što Evropa neće

Bolja otkupna cijena

Rankić kaže da su posrednici, nakupci i razni mešetari prethodnih godina diktirali cijenu i ucjenjivali uzgajivače maline. To se ove godine eliminiše. To će doprinijeti da otkupna cijena bude bolja, a proizvođači zaštićeni.

On kaže da je sramota da proizvođač ima najmanju ili nema nikakvu zaradu za proizvedenu malinu. Tvrdi da tako ubuduće neće biti i da će nastojati da zaštiti proizvođače jer bez proizvodnje nema zarade ni za ostale učesnike u lancu prerade i prometa maline.

Uložio sam dva miliona evra za izgradnju hladnjače čiji je kapacitet skladištenje 2.000 tona voća i zaposlio sam 50 radnika. To je velika investicija i iziskuje ozbiljan odnos i posao da bi se isplatila uložena sredstva. Stalo mi je da obezbijedim kooperante na duži period. Te da i ja i oni budemo sigurni i zadovoljni saradnjom i ostvarenom dobiti.

On ističe da je u prethodne tri godine preko posrednika isporučivao malinu. Te da je izgradio imidž i direktno ugovara izvoz maline trgovačkim lancima u zapadnoj Evropi. Time se izbjegavaju visoki posrednički troškovi. Ali se strogo mora voditi računa o kvalitetu robe koja se pakuje i isporučuje.

Pročitajte još...   Vrijednost uvoza mesa 25 puta veća od izvoza

Rankić je pozvao proizvođače maline da potpišu ugovore sa njegovom hladnjačom i obećao da će isplaćivati najveću cijenu maline na ovom području.

On je poručio kooperantima da prilikom berbe ne pretrpavaju gajbice jer dolazi do gnječenja i buđanja maline i da ne beru malinu prilikom kišnih dana, da bi se došlo do maksimalnog kvaliteta, koji obezbjeđuje i najbolju cijenu.

Rankić ističe da je tržište za plasman maline sigurno, da će blagovremeno isplatiti maksimalnu cijenu, jer želi trajnu saradnju sa proizvođačima, koji treba da budu zadovoljni i da ne brinu kada će im biti isplaćena isporučena malina kao što je slučaj ove godine, jer neki otkupljivači još nisu isplatili prošlogodišnji rod iako se primiče nova sezona berbe maline.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)