Petak , Juli 19 2019
Početak / Agro vijesti / Pčelari trebaju registrovati svoja društva

Pčelari trebaju registrovati svoja društva

U Republici Srpskoj je registrovano 3.300 pčelara. Taj broj i veći jer postoje i oni koji svoja društva nisu registrovali, iako je to njihova zakonska obaveza. 

pčelara

Rečeno je danas u Banjaluci, gdje se održava radionica o usklađivanju zakonodavstva Republike Srpske sa EU u ovoj oblasti.

Viši stručni saradnik za agrarnu politiku i međunarodnu saradnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Slavica Samardžić rekla je da na radionici, osim pčelara iz Republike Srpske, učestvuju i stručnjaci iz ove oblasti iz Hrvatske i Italije. Oni će u okviru predavanja predstaviti načine prilagođavanja zakonodavstva sa EU.

Samardžićeva je pozvala pčelare da ispune svoju zakonsku obavezu i izbjegnu inspekcijsko kažnjavanje. Njemu su podložni svi koji nisu registrovani.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u resornom ministarstvu Saša Dragičević ocijenio je da se pčelarstvo u Republici Srpskoj razvija u dobrom pravcu. Te da je pravi momenat da se pravilnici koji se primjenjuju. A koji su proistekli iz osnovnog akta Zakona o pčelarstvu, usklade sa zakonima i pravilima EU.

Trenutno je najvažnija aktivnost koju radimo uspostava reprocentara u pčelarstvu, testiranje matica pčela. Te distribucija marica, kao i praćenje rezultata proizvodnosti.

Radionicu organizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa TAEKS /TAIEX/ programom Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija.

Izvor: Nezavisne

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Pčelari srednjeg Podrinja ove godine izvoze med na tržište Zapadne Evrope

Pčelari srednjeg Podrinja, od ove godine imaće priliku da izvoze na tržište Zapadne Evrope. Zahvaljujući …