Petak , 29 Maja 2020
Početak / Agro vijesti / Pčelari trebaju registrovati svoja društva

Pčelari trebaju registrovati svoja društva

U Republici Srpskoj je registrovano 3.300 pčelara. Taj broj i veći jer postoje i oni koji svoja društva nisu registrovali, iako je to njihova zakonska obaveza. 

pčelara

Rečeno je danas u Banjaluci, gdje se održava radionica o usklađivanju zakonodavstva Republike Srpske sa EU u ovoj oblasti.

Viši stručni saradnik za agrarnu politiku i međunarodnu saradnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Slavica Samardžić rekla je da na radionici, osim pčelara iz Republike Srpske, učestvuju i stručnjaci iz ove oblasti iz Hrvatske i Italije. Oni će u okviru predavanja predstaviti načine prilagođavanja zakonodavstva sa EU.

Samardžićeva je pozvala pčelare da ispune svoju zakonsku obavezu i izbjegnu inspekcijsko kažnjavanje. Njemu su podložni svi koji nisu registrovani.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u resornom ministarstvu Saša Dragičević ocijenio je da se pčelarstvo u Republici Srpskoj razvija u dobrom pravcu. Te da je pravi momenat da se pravilnici koji se primjenjuju. A koji su proistekli iz osnovnog akta Zakona o pčelarstvu, usklade sa zakonima i pravilima EU.

Trenutno je najvažnija aktivnost koju radimo uspostava reprocentara u pčelarstvu, testiranje matica pčela. Te distribucija marica, kao i praćenje rezultata proizvodnosti.

Radionicu organizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa TAEKS /TAIEX/ programom Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija.

Izvor: Nezavisne

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Dobre prakse iz Sjeverne Makedonije primijeniti u bh. pčelarstvu

Pred održavanje 4. Kongresa pčelarstva i pčelinjih proizvoda u Sarajevu ovog vikenda, tema razvoja sektora …