Brčko: Zbog bruceloze i kju groznice eutanizirano 97 ovaca | Agroportal.ba
Agro vijesti

Brčko: Zbog bruceloze i kju groznice eutanizirano 97 ovaca

Pažnju javnosti u Brčko distriktu pobudio je slučaj pojave bruceloze i kju groznice u jednom velikom stadu u naselju Palanka. Brčanski Inspektorat je preduzeo sve zakonom predviđene mjere. Te neophodne analize kako bi se ovaj slučaj stavio pod kontrolu.

Navedeno stado je brojalo ukupno 358 ovaca. Od čega 261 nije imala ušnu markicu. Nisu bile vakcinisane protiv zaraznih bolesti. Inspekcija Brčko distrikta je nakon izvršenih dodatnih analiza i potvrđenih rezultata o oboljenju, naložila eutanaziju ukupno 97 ovaca iz ovog stada.

Rekao je Miodrag Vasić, Glavni inspektor brčanskog Inspektorata.

Sve neophodne veterinarsko sanitarne mjere su provedene još prije mjesec dana kako na stadu. Tako i na zemljištu i pratećim zgradama u kojima su ovce boravile. Te ukoliko se u narednih mjesec dana ne pojave novi slučajevi smatraće se da je suzbijeno dalje širenje ove dvije bolesti.

Slučaj pojave bruceloze i kju groznice na stadu u naselju Palanka jedan je od najobimnijih u Brčko distriktu u posljednjih desetak godina. Obzirom da je gotovo stotinu životinja moralo biti eutanizirano.

Pročitajte još...   Poljoprivrednicima do kraja mjeseca 11 miliona KM

Izvor: Nula49

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne BiH

Agro vijesti

Povrtari zahtijevaju veće subvencije