Ponedjeljak , 1 Juna 2020
Početak / Agro vijesti / Brčko: Zbog bruceloze i kju groznice eutanizirano 97 ovaca

Brčko: Zbog bruceloze i kju groznice eutanizirano 97 ovaca

Pažnju javnosti u Brčko distriktu pobudio je slučaj pojave bruceloze i kju groznice u jednom velikom stadu u naselju Palanka. Brčanski Inspektorat je preduzeo sve zakonom predviđene mjere. Te neophodne analize kako bi se ovaj slučaj stavio pod kontrolu.

Navedeno stado je brojalo ukupno 358 ovaca. Od čega 261 nije imala ušnu markicu. Nisu bile vakcinisane protiv zaraznih bolesti. Inspekcija Brčko distrikta je nakon izvršenih dodatnih analiza i potvrđenih rezultata o oboljenju, naložila eutanaziju ukupno 97 ovaca iz ovog stada.

Rekao je Miodrag Vasić, Glavni inspektor brčanskog Inspektorata.

Sve neophodne veterinarsko sanitarne mjere su provedene još prije mjesec dana kako na stadu. Tako i na zemljištu i pratećim zgradama u kojima su ovce boravile. Te ukoliko se u narednih mjesec dana ne pojave novi slučajevi smatraće se da je suzbijeno dalje širenje ove dvije bolesti.

Slučaj pojave bruceloze i kju groznice na stadu u naselju Palanka jedan je od najobimnijih u Brčko distriktu u posljednjih desetak godina. Obzirom da je gotovo stotinu životinja moralo biti eutanizirano.

Izvor: Nula49

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Sjetva krenula, Vlada Brčko distrikta i dalje bez konkretne pomoći poljoprivrednicima?

Na području Brčko distrikta počela je proljećna sjetva kukuruza, uljarica i ljekobilja na ukupnoj površini …