Srijeda , 3 Juna 2020
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Suve oranice u Bijeljini čekaju proljeće

Suve oranice u Bijeljini čekaju proljeće

Toplo vrijeme i nedostatak padavina već dva mjeseca znatno otežavaju jesenju sjetvu. Poljoprivrednici kažu da će zbog toga mnoge njive biti zasijane tek na proljeće, glassrpske.

Teški uslovi za sjetvu

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije” Savo Bakajlić kaže da ratari zbog suve zemlje moraju po nekoliko puta mašinama da obrađuju njive.

Ne pamtim teže uslove za jesenju sjetvu. Za sada su posijani pšenica, ječam i uljana repica, ali na manjim površinama od planiranih. Kiše i dalje nema, pa dolazi do nejednakog nicanja pšenice i ječma. Njive koje zbog suše nisu obrađene biće ostavljene za kukuruz ili neku drugu jaru kulturu.

Nafta pri kraju

Zbog suvih oranica, dodaje Bakajlić, ratari po nekoliko puta mašinama obrađuju njive. Zbog toga su i zalihe regresirane nafte već pri kraju.

Ovo je sigurno najveća potrošnja goriva u proteklih pet godina. Neki ratari su čak morali da dokupljuju gorivo. Umjesto jednog “prohoda” morali smo njivu prolaziti bar tri-četiri puta, što je udvostručilo troškove za sjetvu i sigurno će se odraziti na cijenu pšenice.

Slična situacija je i u ostalim dijelovima Srpske. U Novom Gradu zasijano je tek 30 odsto od planiranih 980 hektara oranica. Šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu Olivera Popović kaže da je predviđeno da pšenica bude zasijana na 370 hektara, raž na tri, ječam na 600 i zob na sedam hektara.

Zbog suvog zemljišta i otežane obrade realno je očekivati da će većina parcela biti zasijana u proljećnoj sjetvi, dodala je Popovićeva.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Farmeri prijete nadležnim institucijama

“Bikovima na institucije BIH” – farmeri prijete nadležnim organima

Stočari iz BiH koji su prije tri sedmice od vlasti zatražili uvođenje specifične carine na …