Subvencionisanje u agrarnom sektoru i problemi sa kojim se suočava poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Subvencionisanje u agrarnom sektoru i problemi sa kojim se suočava poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj

Na pragu smo usvajanja novog budžeta za narednu godinu, kao i izdvajanju za agrar. Iz godine u godinu budžet ne može da dostigne nivo od 6% od ukupnog budžeta, koji zakonskim okvirom predviđen.

Raspored i korišćenje budžeta

U Republici Srpskoj u posljednjih pet godina agrarni budžet je fiksiran na 60 miliona maraka. Iako je zakonskim okvirom iz 2011. godine, doneseno da taj budžet treba da bude 6% od ukupnog budžeta.

Resorni Ministar i Ministarstvo poljoprivrede RS nikad nisu uspjeli da taj budžet „izguraju“ na predviđeni zakonski okvir. Te su se zadovoljili sa famoznih 60 miliona koje je Vlada RS namijenila.

Osnovno pitanje na koje mi želimo da ukažemo jeste raspored agrarnog budžeta i način njegovog korišćenja?

Loša agrarna politika

Poenta samih subvencija u poljoprivredi je prije svega opstanak malih i srednji gazdinstava. Kao i opstanak ruralni područaja u kojim ta gazdinstva funkcionišu.

Međutim, kod nas, ova definicija subvencija ili pomoći malim i srednjim gazdinstvima kroz opstanak ruralnih sredina, je potpuno zanemarena. Te se subvencije usmjeravaju na jačanje kompanija ili preduzeća koje posluju u agrarnom sektoru.

Pročitajte još...   Objavljena radna verzija Pravilnika o podsticajima za 2018. godinu

Ovakva nakaradna agrarna politika vodi ka daljem nestanku malih gazdinstava i egzodusu radno-sposobnog stanovništva iz ruralnih sredina.

Subvencionisanjem ili podsticajem u poljoprivredi, na osnovu pravilnika, dozvoljeno je da pojedinca, a kod nas kompaniju ili firmu mogu subvencionisati do 500.000 maraka na godišnjem nivou. Zamislite onda agrarni budžet od 60 miliona, koliko kompanija ili firmi može da dobije taj novac?

Zbog loše agrarne politike, te zbog subvencionisanja kompanija iz agrarnog sektora, veliki dio novca od agrarnog budžeta se slije u kase tih firmi. Samo mali dio ostane poljoprivrednicima tj. malim i srednjim gazdinstvima. Zbog loše agrarne politike i lošeg definisanja raspolaganjem dodijeljenih podsticaja upravo imamo ovakvo stanje u poljoprivredi RS.

Naš cilj je da ukažemo na nekoliko neshvatljivih poteza koje Ministarstvo poljoprivrede RS vuče iz godine u godinu. Da li slučajno ili namjerno?

Subvencije u EU

Takođe, pitanje nadležnima iz Ministarstva poljoprivrede RS.

U kojim zemljama EU se subvencionišu kompanije/firme koje posluju u sektoru agrara iz agrarnog budžeta?

Pošto smo malo provjerili, i kontaktirali ljude iz struke, dobili smo odgovor.

Nigdje ni u jednoj članici EU se ne subvencionišu kompanije koje posluju u sektoru agrara iz agrarnog budžeta! To je samo praksa kod nas.

Mi imamo da 361 pojedinaca tj. kompanija, koje povlače više od 20 miliona sredstava iz agrarnog budžeta. Ostalih 25.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava povlači ostali dio budžeta od 60 miliona!

Pročitajte još...   Dodatna 2 miliona za poljoprivrednike

Zašto se kod nas subvencionišu firme koje posluju u agrarnom sektoru iz agrarnog budžeta?

Prijedlog za budućnost

Naš prijedlog je da se donese uredba ili neki zakonski akt, gdje će se tačno definisati i ograničiti subvencija po hektaru, grlu, kljunu itd.

Da bi opstala mala i srednja gazdinstva, naš prijedlog je da se subvencije ograniče do 200 dunuma tj. 20 hektara, recipročno po grlu, kljunu na osnovu 20 hektara.

Takođe, da se utvrdi ko može koristiti subvencije iz agrarnog budžeta. Da isključivi korisnici subvencija budu oni kojima je poljoprivredna proizvodnja osnovna djelatnost. Danas imamo pojedince koji se bave poljoprivredom kao dopunskom djelatnošću a osnovna djelatnost je nešto sasvim drugo.

Asocijacija poljoprivrednih udruženja Semberije

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?