Pijaca izumire, prodaja se preselila na internet | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pijaca izumire, prodaja se preselila na internet

Novi trendovi u poljoprivredi, trgovina sa pijace seli se na internet. Poljoprivredni proizvođači se sve više okreću virtuelnoj prodaji svojih proizvoda. srpskainfo.

Trend socijalnih mreža

Taj trend zahvatio je i Bijeljince koji na internet stranicama za onlajn kupovinu nude sve. Od poljoprivredne mehanizacije, povrća i voća do stoke.

Miladin Savić iz Zagona priča da je pristalica onlajn kupovine. Posljednjih godinu i po dana i prodaje. Putem društvenih mreža nudi svoje proizvode: ulje od lana, suncokret, bundevu, kokos i ćurekot, prirodne sokove, lješnik i aroniju. Kaže da internet omogućava direktan kontakt s kupcima.

Prodaja na internetu ima prednosti u odnosu na tradicionalnu prodaju. Štedi vrijeme i novac. Ja imam dosta pregleda na društvenim mrežama. Više od 30 odsto narudžbi upravo ide preko interneta. Kupuju moje proizvode iz BiH, zemalja regiona i svijeta, kaže Savić.

Besplatna dostava

I četvoročlana porodica Tešić, koja je iskoristila blagodeti prirode u majevičkom selu Trnova, pčelarske proizvode već dvije godine nudi putem interneta.

Djeca su stalno na internetu. A i mi stariji ga sve više koristimo. Ljudima je mnogo lakše da na ovaj način poruče ono šta im treba. Pregledaju, saznaju cijene, a ako se odluče na kupovinu mi im proizvode dostavimo besplatno. Imamo oko 300 redovnih pratilaca. Polovina redovno koristi naš med i pčelinje proizvode, kaže Draženka Tešić.

Zanimljivo je da se na internetu može kupiti i prodati stoka, i to da se „ocijeni“ preko fotografije. Tako se stočna pijaca preselila na monitore gdje se mogu nači detaljni opisi stoke kao što je starost, težina ili porijeklo. Pojedini oglasi imaju više od 60.000 pregleda potencijalnih kupaca.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 02.10.2018. godine

Ušteda u vremenu i novcu

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja svinjogojaca RS Slobodan Petrić kaže da je internet prodaja mogućnost da farmer Srpske izađu sa značajnijom količinom na tržište.

Moderni svijet je nezamisliv bez interneta. I mi moramo ići u korak s vremenom. A to se odnosi na novitete u proizvodnji, naučna dostignuća, pa i u prodaji.

Bilo da je riječ o tradicionalnoj ili virtuelnoj prodaji, kupci moraju da obrate pažnju da li životinje imaju neophodna zdravstvena uvjerenja. Veterinar Goran Ostojić kaže da je veoma važno da su životinje redovno vakcinisane protiv tuberkuloze, bruceloze, leukoze i da posjeduju neophodnu dokumentaciju.

Pročitajte još...   Malinari poručili: nema berbe ispod 10KM

Naime, elektronska trgovina pokazala je da kupcima štedi vrijeme i novac. Putem pojedinih portala proizvođači mogu da prodaju, potražuju ili se informišu o cijenama žitarica, uljarica, stočne hrane i brašna iz šireg regiona. Informacije mogu da dobijaju i putem SMS poruka.

Portal za životinje

U Srbiji skoro pet godina postoji specijalizovani web sajt za trgovinu domaćim životinjama. On nudi stočarima mogućnost da lakše i brže dođu do kupaca u zemlji i inostranstvu. Zahvaljujući web sajtu prodavci ne moraju da odlaze na pijacu. Dok kupac brzo i direktno iz svog doma dolazi do željenog proizvoda, pa su zadovoljne obje strane.

Zbog nametnutog tempa života, budućnost je, kažu, u onlajn prodaji i kupovini.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo