Spas za povrće, sistemi za navodnjavanje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Spas za povrće, sistemi za navodnjavanje

Srbački poljoprivrednici dobiće do kraja godine podsticaje u iznosu od 50.000 KM. Od čega će polovina iznosa biti namijenjena za podršku uvođenja sistema za navodnjavanje u povrtarskoj, ratarskoj i voćarskoj proizvodnji, glassrpske.

20 poljoprivrednika dobija sistem navodnjavanja

Jedan od poljoprivrednika koji će dobiti podsticaje je i Radojica Vidović iz Kukulja. Kaže da će se na ovaj način spriječiti posljedice suše koja, pored poplava, često pogađa srbački kraj. Ističe da su sistemi za navodnjavanje od posebnog značaja za proizvodnju povrća.

U Srpcu su poplave i suše redovna pojava. Zbog toga su poljoprivrednici iz više sela prošle godine zatražili od lokalne uprave da dio podsticaja bude usmjeren za te namjene. Već tada nam je odobren određeni novac. Ove godine će biti obuhvaćen još veći broj poljoprivrednika, rekao je Vidović.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da je u aprilu ove godine usvojen program obezbjeđenja i korišćenja novčanih sredstava. Nakon čega je donesen pravilnik i raspisan javni poziv. Uslove konkursa je zadovoljilo 29 poljoprivrednika i organizacija.

Pročitajte još...   Usvojen Program podsticaja za poljoprivrednike u FBiH za 2018 godinu

On je istakao da je podrška uvođenju sistema za navodnjavanje prva i glavna mjera. Za to je odobren novac za 20 poljoprivrednika iz Kukulja, Nožičkog, Prijebljega, Razboja Ljevčanskog, Sitneša i Srpca.

Za ove namjene u posljednje dvije godine usmjerili smo oko 50.000 KM. Želimo da spriječimo posljedice suše u što većoj mjeri. Trenutno radimo i na prevenciji štete od poplava rekonstrukcijom odbrambenih nasipa u ukupnoj vrijednosti od 3,1 milion KM. Istakao je Dragosavljević.

Podsticaji za gljivare

Odobreni su i podsticaji za proizvedeno i prodato povrće u plastenicima. Te za nabavku micelija sa supstratom za proizvođače gljiva u iznosu do 10.000 KM. Ove podsticaje dobiće sedmoro poljoprivrednika iz Bajinaca, Vlaknice, Gornjih Srđevića, Kladara, Razboja Ljevčanskog i Srpca.

Dodijelićemo i subvenciju u iznosu od 5.000 KM udruženju pčelara “Košnica” iz Srpca.  Za proširenje pčelinjih društava kao i podsticaj za uzgoj kvalitetno-priplodnih junica u iznosu do 10.000 KM. Naglasio je Dragosavljević.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da su neke od ovih mjera finansirane prvi put. To će dati vjetar u leđa mnogim poljoprivrednicima koji do sada nisu bili obuhvaćeni opštinskim podsticajima.

Razgovaraćemo u narednom periodu sa poljoprivrednim proizvođačima. Otvoreni smo za sve njihove prijedloge i sugestije kako bismo ih uvažili prilikom izrade plana podsticaja za narednu godinu, rekao je Miholjčić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''