Teška godina za poljoprivrednike, u BiH proizvedeno 20.000 tona maline | Agroportal.ba
Agro vijesti

Teška godina za poljoprivrednike, u BiH proizvedeno 20.000 tona maline

Proizvođači jagodičastog voća, maline posebno, pamtit će godinu na izmaku po izuzetno lošim vremenskim uvjetima, ali i po borbi za što veću otkupnu cijenu maline, piše avaz.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Na maglajskom području ove godine je proizvedeno skoro 200 tona, a u Zeničko-dobojskom kantonu, koji je lider u proizvodnji, skoro 4.000 tona maline. Nekoliko izuzetno dobrih godina, ali i visoka otkupna cijena, doveli su do ekspanzije malinarstva i na maglajskom području, ali sada, zbog brojnih poteškoća, neki odustaju od ove proizvodnje. Neki, ipak, istrajavaju.

U Bosni i Hercegovini je u ovoj godini proizvedeno skoro 20.000 tona maline, a prema nekim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezene maline je skoro 60 miliona KM. U Maglaju je skoro 600 proizvođača, a ubrano je skoro 200 tona, izjavio je Salih Mujanović, predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH.

I sami proizvođači pitali su se zašto je došlo do pada otkupne cijene. Prošle godine je dostizala i 3,80 KM za kilogram, a ove se kretala od 1,50 do 1,90 KM.

Vidjeli smo poslije da je to tako kako jeste. Tržište diktira cijenu i svakih nekoliko godina raste ili opada. S niskom otkupnom cijenom suočili smo se ove godine. Kroz svoje aktivnosti uticali smo na hladnjčare da u ovoj godini daju maksimum od sebe kako bi spasili proizvodnju. Uticali smo i na sve nivoe vlasti da daju podsticaje, koji nisu bili veliki, ali su, može se reći, spasili proizvodnju – dodao je Mujanović.

Prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, na području ZDK postoji 3.500 proizvođača maline, koji su zasadili više od 650 hektara. Rebalansom budžeta Kantona sredstva za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji uvećana su sa 2,5 na 2,8 miliona KM.

Pročitajte još...   Podbacio izvoz u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Vlada ZDK odobrila je poljoprivrednim proizvođačima isplatu 972.830 KM na ime podrške za proizvodnju maline. Podršku od 0,25 KM po kilogramu proizvedene maline ostvarilo je 2.617 proizvođača. Kada je u pitanju Maglaj, podsticaj je uvećan sa 0,07 na 0,10 KM za kilogram proizvedene maline.

Pročitajte još...   Zašto nam nestaju sela?

Treba reći istinu

Ljudima treba reći istinu, a to je da ova godina ne bi trebala biti referentna kada je u pitanju proizvodnja maline. Vjerujem da će naredne godine stanje biti mnogo bolje. Svi oni koji mogu raditi ovaj posao na individualnim, malim parcelama, neće biti dovedeni u neki veliki rizik. Ali, oni koji imaju velike parcele pa moraju angažovati i dodatne radnike, oni ulaze u rizik hoće li moći pokriti troškove s niskom otkupnom cijenom. Nadamo se da će naredne godine otkupna cijena biti veća nego ove, rekao nam je Mujanović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?