Rasadnik voćnih sadnica i vinove loze porodice Čolić, godišnje proizvode 150.000 sadnica raznog voća | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Rasadnik voćnih sadnica i vinove loze porodice Čolić, godišnje proizvode 150.000 sadnica raznog voća

Rasadnik voćnih sadnica i vinove loze porodice Čolić, u Crnjelovu kod Bijeljine, jedan je od najvećih u BiH. Na 5,5 hektara godišnje proizvode oko 150.000 sadnica svih vrsta voća, piše srpskainfo.com

Foto: RAS Srbija

Čolići su rodom iz Kruševca, a rasadnik su prije 10 godina zasnovali u Semberiji zbog odličnog kvaliteta zemljišta i povoljnih klimatskih uslova. Nisu se, kažu, pokajali, jer tvrde da se može solidno živjeti od ovog posla.

Proizvodnja voćnih sadnica dugogodišnja je tradicija i porodični posao, priča Slavko Čolić. Sa suprugom i dva sina, kaže, ovom proizvodnjom se godinama bavio u Srbiji, ali je bio prisutan i prostorima BiH. Zbog granice i administrativnih barijera, ali i podrške bliskih porodičnih prijatelja koji su rodom iz Semberije, opredjelio se prije deset godina za osnivanje rasadnika u Crnjelovu.

Imamo jabuku, krušku, šljivu, breskvu, nektarinu, mušmulu, dunju, orah, lješnik, malinu, kupinu. Sve sadnice, koje koštaju u prosjeku tri KM, prate sertifikati i adekvatna dokumentacija. Cijelu proizvodnju nadziru Poljoprivredni institut iz Banjaluke, Republički inspektorat i Ministarstvo poljoprivrede RS, kaže Slavko, koji je je po struci poljoprivredni tehničar.

Dodaje da proces proizvodnje voćnih sadnica traje tri godine, te da se moraju poštovati i primjenjivati savjeti stručnjaka.

Prve godine se proizvode generativne i vegetative podloge. Druge godine se ta ista podloga rasadi na odgovarajuće rastojanje. Početkom treće godine kalemi, a finalni proizvod odnosno sadnica stiže krajem treće godine, pojašnjava Čolić.

Navodi da treba mnogo da se uloži truda i znanja, kao i da su repromaterijali, hemijska zaštita, prihrana skupi, ali da se na kraju sezone ipak isplati ulagati. Ovaj semberski voćar naglašava da problema sa plasmanom za sada nema i da sadnice prodaje u cijeloj BiH.

Imamo stalne kupce, ljude koji dolaze iz svih krajeva BiH da bi kupili baš našu sadnicu. Nije dovoljno sadnicu samo zasaditi. U prve dvije godine mora joj se posvetiti dovoljno pažnje ili će zakržljati i neće napredovati. Tu smo da damo i adekvatan savjet, kaže Čolić.

Agronom Risto Arsenović navodi da bi se prilikom zasnivanja voćnjaka trebalo uzimati sertifikovan sadni materijal. Samo tako, kaže, može se očekivati kvalitetan i dobar rod.

Pročitajte još...   Izgradnju drinskog nasipa sprečavaju vlasnici parcela u Janji

Foto: RAS Srbija

Imali smo primjere sa sadnicama iz raznih donacija koje su se, uprkos svim agrotehničkim mjerama, iste godine posušile. Znači važno je da voćari kupe sertifikovan sadni materijal jer onda znaju odakle je sadnica i kako je proizvedena. Samo tako mogu očekivati sigurnost u daljoj proizvodnji, istakao je Arsenović.

Povećavaju proizvodnju

Pročitajte još...   Bijeljinska Skupština traži ukidanje spornih koncesija i novi pravilnik

Čolići grade novi poslovni i skladišni prostor, a planiraju da prošire i proizvodni asortiman. Na jesen će povećati proizvodnju i to prije svega bezvirusnog voćnog rasada za kojim je posljednjih godina i najveća potražnja na tržištu.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske

Komentariši