Semberskim prerađivačima neophodna domaća sirovina | Agroportal.ba
Agro vijesti

Semberskim prerađivačima neophodna domaća sirovina

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u Trnjacima posjetio imanje Radeta Jovičevića koji je jedan od najvećih proizvođača povrća na području Semberije.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ovakvi domaćini trebaju Semberiji i zbog toga se trudimo da ih podržimo i pomognemo im koliko smo u mogućnosti kako bi unaprijedili svoju proizvodnju.To je pogotovo važno imajući u vidu da se u novije vrijeme dešava da prerađivači voća i povrća iz našeg Grada nemaju dovoljno sirovine za preradu. Fabrike su prinuđene da uvoze sirovinu iz zemalja regiona, što opterećuje njihovo poslovanje, naglasio je gradonačelnik Mićić.

On je ocijenio da je prehrambena industrija jedan od najvažnijih privrednih sektora za Bijeljinu i da su proizvodi „Save“, „Tanasića“, „Spektar Drinka“ i„Balatunke“ neki od najboljih semberskih brendova.

Kako bi unaprijedili stanje u ovoj oblasti, najbolje bi bilo da se poljoprivrednici udruže u zadruge, koje bi posredovale između proizvođača i prerađivača, dogovarale se oko otkupnih cijena i pripremale ugovore o otkupu. Na taj način spriječili bismo gubitke, odnosno, neusaglašenost između ponude i potražnje sirovina, ocijenio je Mićić, dodajući se da se tržište mora urediti, jer poljoprivrednici zbog straha od gubitaka odustaju od proizvodnje pojedinih povrtlarskih kultura.

On je istakao da je živio na selu i da razumije koliko je težak posao poljoprivrednika, te da ovaj vid proizvodnje zavisi od niza faktora.

Nedostatak radne snage i nepredvidivi vremenski uslovi samo su neki od izazova sa kojima se poljoprivrednici susreću. Gradska uprava se trudi da po selima izgradi infrastrukturu, a osnovali smo i Agrarni fond, čija svrha je pomoć poljoprivrednoj proizvodnji, podsjetio je prvi čovjek Bijeljine.

Poljoprivredniku iz Trnjaka prošle godine problem je bio otkup cvekle, zbog izuzetno niske cijene, a ove godine je cijena dobra, ali su vremenski uslovi bili nepovoljni.

Ove godine proizveo sam oko 350 tona cvekle, što je manje u odnosu na ono koliko sam ranije proizvodio. Ove sezone omele su me suša i visoka temperatura, naveo je Rade Jovićević, koji je i potpredsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske.

On je istakao da su podsticaji za povrtlare rijetki, te da više za povrtlare izdvaja bijeljinski Agrarni fond nego Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Sledeće godine planiram da proširim proizvodnju i biće mi neophodna radna snaga, jer ću proizvoditi i za markete i velike tržne centre, najavio je Jovičević, koji osim cvekle, ima iskustva i u gajenju ostalih vrsta povrća, a pored povrtlarstva, bavi se stočarstvom i proizvodnjom žitarica.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka