Zabrana izvoza trupaca na čekanju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zabrana izvoza trupaca na čekanju

Na adresu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH prije mjesec upućena je inicijativa da se zabrani izvoz trupaca na dvije godine, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i naglašavaju da još ništa nije urađeno na tom pitanju.

U Ministarstvu poljoprivrede preciziraju da su pomenutu inicijativu u kabinet ministra spoljne trgovine Mirka Šarovića uputili 18. aprila ove godine, 

Informacija da je dopis upućen je tehničkog karaktera i nismo javnost upoznavali s tim, smatrajući da će institucije BiH obaviti svoj dio posla, ali s obzirom na to da su se pojavile dezinformacije da inicijativa nikada nije podnesena. Sve s ciljem odugovlačenja, želimo naglasiti da smo svoj dio posla obavili prije mjesec.

Rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede Aleksandar Macanović.

U pomenutoj inicijativi, koja je u posjedu “Glasa Srpske”, Ministarstvo poljoprivrede podsjeća ministra Šarovića da je Generalni sekretarijat Vlade RS u julu prošle godine Savjetu ministara BiH dostavio zaključke donesene na trećoj zajedničkoj sjednici vlada RS i FBiH kojima se traži da se zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata. Te da se uvedu takse na izvoz rezene građe bukve i hrasta. Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je od Šarovića da aktuelizuje donošenje odgovarajućih akata radi zaštite i razvoja domaće drvoprerađivačke industrije.

Pročitajte još...   Tegle dopunjavaju voćem iz uvoza

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja drvoprepađivača RS Darko Partalo kaže da poslodavci već 15 godina vode borbu da se zabrani izvoz trupaca.

Mislili smo da će problem biti riješen kada je Vlada RS zabranila izvoz trupaca izvan granica RS. Ta mjera nije dala značajne rezultate. S obzirom na to da ne postoje entitetske granice. Te da izvoznici iz Srpske preko kolega iz FBiH robu i dalje nesmetano izvoze. Sve to ugrožava poslovanje preduzeća koji se bave drvopreradom. Najbolji trupci bukve i hraste završavaju na stranom tržištu. A mi, osim što se susrećemo sa manjkom sirovine, dobijamo i drvo slabijeg kvaliteta.

Naveo je Partalo i da je neophodno da zabrana bude donesena na nivou BiH. 

Pročitajte još...   Osnovna prepreka za osnivanje klastera, povjerenje ili nešto drugo?

Vlada RS je odluku o privremenoj zabrani prometa trupaca, van granica Srpske, radi zaštite domaće privrede donijela u oktobru 2017. godine.

U Ministarstvu spoljne trgovine u petak su “Glasu Srpske” rekli da pomenuta inicijativa nije stigla do njih.

Nedostatak kadra

Darko Partalo kaže da se drvoprerađivačka industrija susreće sa ozbiljnim nedostatkom kadra. 

Oko 90 odsto radnika sami prekvalifikujemo. Posljednjih godina bilježi se dvostruko manje đaka koji se školuju za prerađivače drveta.

Izvor: GlasSrpske

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku