Preporuke za postupanje sa kulturama i stočnom hranom na poplavljenim područjima | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Preporuke za postupanje sa kulturama i stočnom hranom na poplavljenim područjima

poplave

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i voodprivrede Republike Srpske izdao je danas na svom sajtu preporuke poljoprivrednim proizvođačima za postupanje sa kulturama i stočnom hranom na poplavljenim područjima.

poplave

Uputstvo proizvođačima za sanaciju poplavljenih usjeva kukuruza

Ako se voda na zasijanim parcelama kratko zadržala, a sjeme nije niklo nakon povlačenja vode na površinama zasijanim kukuruzom potrebno je izvršiti razbijanje pokorice na površini zemljišta kako bi se omogućila aeracija i poboljšalo nicanje biljaka, dalje nastaviti sa uobičajenom agrotehnikom.
Ako je sa parcela bujica odnijela sjetveni sloj zemljišta treba potanjirati parcelu i izvršiti ponovnu sjetvu.

Uputstvo proizvođačima za sanaciju poplavljenih usjeva strnih žita

Žita (pšenica, tritikale) koja su još u vodi vjerovatno će biti uništena. Te je ove površine nakon povlačenja vode potrebno što prije zaorati zajedno sa cjelokupnom masom. I planirati postrnu ili čekati jesenju odnosno proljetnu sjetvu.
Ako je došlo do polijeganja usjeva, a usjev je prljav od zemlje, ima raznih nanosa. Lišće je uglavnom trulo, stabljika omekšana. Ovakav usjev treba što prije zaorati.
Žita gdje se voda manje zadržala i tamo gdje klas nije bio u vodi mogu da do kraja perioda zrenja donesu kakav takav prinos. Ovo naročito važi za sorte koje kasnije stasavaju.

Pročitajte još...   Skladištenje i zaštita uređaja za zaštitu biljaka u zimskom periodu

Povrtno bilje

Lisnato povrće kao što je: salata, špinat, blitva, mladi kupus, mladi luk se bez obzira na dužinu plavljenja, pa mada ona bila i kratka i bez vidnih posledica po usjev, ne smije koristiti u ishrani iz zdravstvenih razloga. Ti usjevi se trebaju zaorati ili zatanjirati i na tim površinama zasnovati novu proizvodnju. I jagode koje su poplavljene se ne smiju koristiti.
Plodovito, korijenasto i krtolasto povrće kao što su paprika, paradajz, patlidžan, krastavac, lubenica, dinja, krompir, mrkva, peršun i sl. se nalaze u početnoj fazi razvoja i ukoliko su preživjeli poplavu i sada nastavljaju sa razvojem mogu se po prispijeću plodova koristiti i ishrani i prodavati. Sa tih biljaka koje su sada u vegetativnom razvoju treba bez čekanja kiše odstraniti prljavštinu (oprati).

Voće

Kod voćki stablašica ako nije došlo do fizičkih oštećenja ili dugotrajnijeg ležanja vode neće doći do nekih većih problema. Maline i jagode koje su bile u poplavnom talasu mogu biti i fizički oštećene. Takođe mogu imati i odnošenje površinskog sloja zemljišta. Problemi u voćnjacima nastaju zbog povećanja vlažnosti koje dovodi do povećanog napada biljnih bolesti i većeg pritiska štetočina. Treba voditi računa o tome i redovno vršiti preglede i zaštitu zasada.

Pročitajte još...   Berkovići ulažu u žensko preduzetništvo

Preporuke za postupanje sa stočnom hranom sa poplavljenih područja

Hranu koja je bila u direktnom kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa ne stavljati u promet.
Ovlažena hraniva je najbolje sušiti na jakom suncu, koje će uništiti većinu štetnih mikroorganizama, mikrobiološku analizu stočne hrane uraditi neposredno prije korištenja. Nakon sušenja i nakon osposobljavanja, jer npr. mikotoksini i druge vrste kvara hrane mogu da se pojave tek nakon nekoliko dana, pa i sedmica.

Zemljište

Na poplavljenom području identifikovana su tri osnovna oblike degradacije poljoprivrednog odnosno, povrtnog zemljišta i to ispiranja zemljišta, odnosno, odnošenje hraniva te je potrebno po povlačenju vode izvršiti površinsku pripremu i obilnije đubrenje zemljište sa NPK đubrivom, a nakon toga zasnovati novu proizvodnju.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.