Za tri godine u USK nije zasađen nijedan malinjak | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za tri godine u USK nije zasađen nijedan malinjak

Ekspanzija malinarstva na području Unsko-sanskog kantona ne samo da je zaustavljena već je u konstantnom padu. Prema procjenama struke, od nekadašnjih nasada malina ostalo je 50 posto. Zasadi su masovno uništavani, a posljednje tri godine nije podignut nijedan novi malinjak.

maline

 Neizvjesna cijena

Malinjak Majide i Denisa Karajića u velikokladuškom naselju Polje uređen je prema svim pravilima struke. Na skoro 1,5 dunuma plodne zemlje uzgajaju malinu sorte fertodi. O vremenskim prilikama ovisit će urod dok je otkupna cijena još neizvjesna.

Ako bude sve išlo kako treba da se proizvodnja stabilizira, tek 40 posto površine će biti interesantna inozemnom tržištu. Nadam se da će situacija biti bolja ove godine nego što je to bio slučaj u posljednje tri godine.

Rekao je otkupljivač Arif Rošić.

Pročitajte još...   Potpisan Memorandum o izgradnji mreže protivgradnih stanica

Smanjena proizvodnja jedan je od razloga što bi ova sezona kada je cijena u pitanju mogla biti bolja, smatraju otkupljivači. Dok u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da bi i poticaj mogao biti veći.

Povećana su nam sredstva granta, tako da će svi proizvođači imati povećanje u skladu s povećanjem budžeta. Također ćemo se uskladiti s nekim preraspodjelama, mislim da će svi imati povećanje oko 20 posto.

Izjavio je Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede USK.

Pročitajte još...   Krije se da je stigla epidemija bruceloze

 Nije sigurno

Ni poziv IFAD-a o sufinansiranju malinara sa 40 posto nije potaknuo poljoprivrednike da krenu ponovo sa zasadima malina.

Jednostavno, posljednje tri godine je došlo do pada cijene malina. Poticaji su zakazali i ljudi više nisu sigurnu u dugoročnu proizvodnju. Nesigurnost je glavni razlog nezainteresiranosti za maline. Slike malinjaka su loše i ono što ih je ostalo, 70 posto njih je nezaštićeno i zapušteno.

Smatra Adil Sarajlija, inžinjer poljoprivrede.

Izvor: Avaz

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru