Četvrtak , 4 Juna 2020
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Od ponedjeljka skuplji hljeb!

Od ponedjeljka skuplji hljeb!

Nakon što je brašno u Srpskoj za 15 dana poskupilo čak dva puta, obistinile su se najave poskupljenja hljeba, rtvbn

Gorivo krivac?

Očekivalo se da se stabilizuje cijena nafte i naftnih derivata, kao i tržište žitarica i brašna. Međutim, do toga nije došlo, tako da su pekari prinuđeni da podignu cijene kako bi opstali na tržištu, kaže Radenko Pelemiš.

Predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina dodaje:

Formirana je cijena hljeba od 1,20 KM. U Banjaluci je to 1,40 KM, u drugim gradovima 1,30 KM, tako da je u Semberiji i dalje najjevtiniji hljeb.

Posao postaje neodrživ

Zbog nestabilnih cijena žitarica i goriva, ovaj posao je sve teže održiv:

Tokom poslednjih par mjeseci zatvoreno je niz pekara zbog nerentabilnosti. Zadnjih 10 godina mi nismo mijenjali cijenu hljeba. Računajte godišnju inflaciju koja je od 2 do 4%, zatim akcize koje su uvedene u međuvremenu, sve smo to zanemarili. Novo poskupljenje goriva natjeralo nas je na ovakav potez, tvrdi Pelemiš.

Građani ogorčeni

Građani su u šoku. Tvrde, ovo je jedna od najtežih jeseni do sada. Poskupili su ogrev, povrće, gorivo i to nekoliko puta. Sada i hljeb:

Ja sam bez riječi. I bez toga nam je skupo sve. Sve što uvedu ide na teret građana!

Propast! Plate nikako ne prate tempo poskupljenja. Mada, nije za čuđenje, stalno poskupljuje gorivo, tako da možemo stalno očekivati brojna lančana poskupljenja – komentar je građana Bijeljine.

I dok ratari koji siju pšenicu kažu kako bar ove jeseni nema osnove za poskupljenje hljeba, jer je godina bila rodna, a otkupne cijene jako niske, dotle građani prebiraju po džepovima. Samo za hljeb će im mjesečno, u prosjeku trebati 9 KM više nego do sada.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Dok cijene rastu iz godine u godinu, nadležni u BiH ćute

Maloprodajne cijene nafte porasle su do 10 feninga po litru na benzinskim pumpama u BiH. …