Suša prepolovila prinose kukuruza | Agroportal.ba
Agro intervjuAgro vijesti

Suša prepolovila prinose kukuruza

Zbog suše, prinosi  kukuruza i soje u distriktu biće prepolovljeni u odnosu na prošlogodišnje. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Brčko distrikta Milorad Kojić kaže da su štete na kukuruzu na pojedinim područjima i stopostotne. Pod kukurzom je na području distrikta zasijano oko četiri hiljade hektara.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: agroportal.ba

Najviše su oštećene parcele koje su zasijane u maju. Taj kukuruz je u potpunosti stradao. Poljoprivrednicima je neophodna pomoć Vlade Distrikta. Sve što tražimo je da nam u najkraćem mogućem roku isplate podsticaje, kako bi mogli kvalitetno obaviti jesenju sjetvu, kaže Kojić.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivedu u Vladi Brčko distrikta Saša Tanić, kaže da elementarnu nepogodu  vlada nije mogla da proglasi jer to niko u BiH i regionu nije uradio.

Štete ne možemo nadoknaditi, a podsticaje ćemo isplatiti, kako za ovu tako i ostatak iz prošle godine.Rok za predaju zahtjeva za ovogodišnje podsticaje je 27.septembar, a novac će se isplaćivati po njihovoj obradi. Sve uplate bi trebale biti završene do kraja januara  2018. godine, istakao je Tanić.

On je napomenuo da je vlada poljoprivrednicima dala mogućnost da nabave sisteme za navodnjavanje , ali i da osiguraju svoje usjeve kod osiguravajućih kuća, uz 70 odsto subvencije na premiju.

Pročitajte još...   Teška situacija u peradarskom sektoru u Bosni i Hercegovini

Tanić kaže da se mali broj poljoprivrednika  odlučio da osigura svoje usjeve, iako banke, bez obzira da li bila proglašena elementarna nepogoda ili ne,  procjenjuju štetu po pristigloj prijavi klijenta.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM