Deveto ocjenjivanje meda u Brčkom | Agroportal.ba
Agro vijesti

Deveto ocjenjivanje meda u Brčkom

Na devetom  organoleptičkom ocjenjivanju meda u Brčkom stiglo je 63 uzorka različitih vrsta meda, a najviše šumskog-medljikovca.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Među njima našao se i po jedan uzorak rijetkih vrsta i to od ciganskog perja, suncokreta, kestena i bagremca. Desetočlani žiri utvrđivao je izgled, miris i ukus meda. Posebnim aparatom mjerili su procenat vlažnosti u medu.

Nedostatak vlage

Karakteristično za ovu godinu je da imamo vrlo malo vlage u medu zbog sušnog perioda u vrijeme vrcanja. Ni jedan uzorak nije imao više od 17 odsto vlage, kaže Miodrag Vasić, predsjednik komisije za ocjenjicanje senzornih osobina meda

Vasić je napomenuo da na ovaj način pčelari sami mogu da provjere  kakav se med prodaje na tržištu, koliko su sposobni da procijene koja biljka preovladava u njihovom medu i da se edukuju. Jer, kaže, med se mora plasirati na tržište u skladu sa propisima, ali i ocjenama koje dobiju.

Pročitajte još...   Zabranjen uvoz krompira iz Grčke

Predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ iz Brčkog Nikola Kerezović kaže da je ocjenjivanje najbolji način da se utvrdi ko proizvodi dobar,a ko loš med.

Iz udruženja pčelara Brčko, kažu da su ove godine uzorke meda slali samo pčelari koji će učestvovati na sajmu. Tako je na analizu stigao med iz Gradiške, Tuzle, Sokoca i drugih krajeva BiH, istakao je Veljko Živanović, predsjednik udruženja.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Smanjenji prinosi

Ovogodišnji prinosi meda su zbog suše dosta smanjeni u odnosu na prošlogodišnje, kaže Samir Karalić, predsjednik Udruženja pčelara „Pčela“ iz Gornjeg Rahića. Iako je ova godina bila najgora za pčelare Karalić  nije želio da poveća cijenu meda.

I dalje ga prodajem za 15 maraka po kilogramu, što je dosta jeftinije u odnosu na kolege iz Sarajeva koji su cijenu povećali na 20 maraka. Mislim da to nije realno, kaže Karalić

Organoleptičko ocjenjivanje meda je prateći dio sajma pčelarstva, pčelinjih proizvoda i opreme. Kao i prethodnih godina, rezultati ocjenjivanja biće saopšteni  na otvaranju sajma, 14. septembra 2017. godine

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Semberiji nestašica meda (VIDEO)

Agro vijesti

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog kiše