Korona virus prouzrokovao duplo veće cijene presadnica povrća | Agroportal.ba
Agro vijesti

Korona virus prouzrokovao duplo veće cijene presadnica povrća

Kupci presadnica paprike, paradajza i ostalog povrća neprijatno su se ovih dana iznenadili na lokalnim zelenim pijacama u Gradišci, Novoj Topoli, Srpcu, Laktašima i drugim mjestima.

Naviknuti na višegodišnji cjenovnik da za jednu konvertibilnu marku dobiju deset, pa čak i više strukova rasade paprike, ovoga proljeća dočekale su ih duplo veće cijene. Sada za jednu marku mogu kupiti samo pet komada presadnica paprike.

Nije meni problem platiti ni toliko, ali da znam da su povrtlari pošteni i da su kupovali deklarisana sjemena i poštovali načela agrotehnike. Svake godine za presadnice u bašti izdvajao sam pedesetak maraka, ove godine će biti duplo više. Samo da bude rodna godina.

Kaže Saša Lazić iz Kozinaca.

Najviše je povrtlara iz Mašića, Vilusa, Romanovaca i Karajzovaca, koji prodaju rasadu povrća i cvijeća. Na pitanje zašto su povisili cijene za duplo, kada je nafta uveliko pojeftinila, a zima bila blaga, a samim tim i troškovi u plasteničkoj proizvodni značajno manje, dobili smo zanimljiv odgovor.

Koronavirus je uticala da povrće sadi i onaj ko nikada nije ušao u njivu. Da imamo duplu proizvodnju, bilo bi malo.Pa neka i nama jednom naiđe dobra karta. Niko nas ne razumije kada nas potuče led, kad vjetar raskrije plastenike ili suša ugrozi proizvodnju na otvorenom. Ovo je klasičan odnos ponude i potražnje.

Pravdaju se povrtlari.

 

Značajno poskupjelo i voće

Enormno je poskupjelo i voće i povrće. Tako je kilogram najjeftinije jabuke dvije marke, pa je jabuka u Gradišci, koja je najveći proizvođač ovoga voća u regionu, skuplja od banane, koja se doprema iz hiljade kilometara udaljenih destinacija. I jagode, koje upravo dospijevaju prodaju se za šest i više maraka za kilogram, preskupe su i trešnje i povrće koje dospijeva iz plastenika.

Pročitajte još...   Uvoz hrane cvjeta dok domaća prozivodnja propada

Ukoliko bi godina bila povoljna i rodna, skupa rasada, voće i povrće na lokalnim pijacama brzo bi pali u zaborav. Činjenica je da će ovoga proljeća površina i broj malih bašti, ne samo u Gradišci,već i u  susjednim opštinama  biti uduplat. To znači da će proizvodnja povrća biti daleko veća i smanjen odlazak potrošača na zelene pijace i u tržne centre. Virus korona se indirektno umješala i u poljoprivredu i ekonomsku računicu.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća