Košarac će tražiti razmatranje odluke o prelevmanima
Agro vijesti

Košarac će tražiti razmatranje odluke o prelevmanima

Košarac o prelevmanima
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputiće Savjetu ministara BiH zahtjev za razmatranje odluke o prelevmanima i carinskim stopama na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine.

Ministar Košarac istakao je da je ova odluka uslijedila nakon što je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavljen zaključak Vlade Republike Srpske. Kojim se od Savjeta ministara BiH traži uvođenje pomenutih zaštitnih mjera na period od dvije godine.

U potpunosti podržavam uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od dvije godine. Ponovo apelujem na kolege iz Savjeta ministara BiH da podržimo ovu odluku, za koju ću i lično glasati. Poručio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u skladu sa procedurama aktivno radi na pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih institucija. Kako bi se pomenuta odluka u što skorijem periodu našla na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

Pročitajte još...   Košarac razgovarao sa predsjednikom Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH

Ministar Košarac rekao je da se, paralelno s tim, nastavljaju započete konsultacije sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama. Što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nije me obeshrabrila činjenica da uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od 200 dana ranije nisu podržali svi ministri u Savjetu ministara BiH. Moj stav je da domaću proizvodnju moramo štititi konkretnim aktivnostima, a ne deklarativnim opredjeljenjem. Zbog čega sam odlučio da predložim uvođenje zaštitnih mjera na period od dvije godine. Za takvu odluku ću glasati na Savjetu ministara BiH, naglasio je ministar Košarac.

On je istakao da je uvođenje zaštitnih mjera najbolji način da se izađe u susret zahtjevima domaćih poljoprivrednih proizvođača. Te da im se omogući nastavak i razvoj poslovanja.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća