Minus stigao u pravi čas za voćke | Agroportal.ba
Agro vijesti

Minus stigao u pravi čas za voćke

voćke
Hladni dani koji su iza nas nisu naškodili voću, već će, naprotiv, pogodovati voćarstvu kako bi se vegetacija, koja je već počela, malo zaustavila, saglasni su voćari.

Naime, Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da su voćari priželjkivali hladno vrijeme jer su prethodnih mjeseci bile visoke temperature koje su prouzrokovale da voće počne ranije da cvjeta.

Voćari uvijek priželjkuju da februar bude hladan. Jer je hladnoća koja je bila  prethodnih dana dobro došla da stagnira vegetaciju. Zima je bila u početku topla, možda i pretopla. Ali sreća da se sve sada naglo promijenilo. Došli su hladan vazduh i vrlo niske temperature. Niske temperature zaustavile su kretanje i razvoj voćaka u posljednji čas. Jer rano kretanje voćaka znači i veliku opasnost od mraza.

kazao je Dojčinović.

Usporavanje vegetacije

Dodao je da računaju na to da će s ovim vremenom koje je najavljeno doći do usporavanja vegetacije.

Za voćarsku proizvodnju trebalo bi da oko 30 dana temperatura vazduha bude ispod 10 stepeni da bi voćke imale normalnu vegetaciju.

Prema njegovim riječima, sadašnje dnevne temperature omogućavaju da voćari mogu u voćnjacima da rade redovne poslove kao što je orezivanje voća, gdje je sada intenzivna rezidba.

Ako bi vrijeme poslužilo, to bi uticalo da sve radove u voćnjacima završimo na vrijeme, odnosno polovinom marta. Većina malih voćara radi sama, odnosno porodično. Dok veći proizvođači  već imaju ekipe radnika.

Dodao je da oni u svom voćnjaku imaju čak i nekoliko radnika iz Srbije. Jer, kako kaže,  domaći radnici  ne mogu sve da postignu.

Pročitajte još...   Nova vina “Vinarije Pajić” Brčko, "san koji živi i koji će trajati"

Voćari su saglasni da, ako je pup zatvoren, neće mu biti ništa ni na -10 stepeni Celzijusa. Jer, kako kažu,  prijašnje visoke temperature bile su  duže vrijeme i  počele su da se “bude” neke voćke.

Izbjegnuta šteta

Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana u Gradišci, ističe da je zahlađenje stiglo u posljednji čas kako bi se izbjegla šteta.

Primijetio sam da ima kajsija koje su već cvjetale i one će vjerovatno imati problema jer je to voćka koja je osjetljiva na mraz. Ali opet zavisi od toga koliko će biti jak mraz. Ipak, kod nas nema mnogo zasada kajsija, uglavnom se radi o pojedinačnim stablima.

naglasio je Vukota.

Pročitajte još...   Proizvođači mlijeka i pavlake traže recipročne mjere kako bi zaštitili domaću proizvodnju

Kako kaže, da se nastavilo sunčano vrijeme, vjerovatno bi došlo do otvaranja pupova i kod jabuka, krušaka i ostalih voćaka i onda bi, ističe, bilo problema i štete na voću.

Dragomir Vujković iz Babića, kod Prijedora, kaže za “Nezavisne” da  je zahlađenje dobro došlo jer je zemljište prilično suvo.

Pad temperature će malo odgoditi vegetaciju za kasnije i smanjiti rizik od mrazeva. U ovoj fazi nisu najavljene neke ekstremne temperature, a ove što su najavljene za naredni period neće pričiniti neku štetu u voćarstvu.

zaključuje Vujković.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Počinje sezona branja malina; Јoš se ne zna otkupna cijena, a nema ni radne snage

Agro vijesti

Objavljen Poziv za iskazivanje interesa za kupovinu traktora iz Bjelorusije