Košarac: Tražio sam da svi zastoji budu prekinuti | Agroportal.ba
Agro vijesti

Košarac: Tražio sam da svi zastoji budu prekinuti

Ministar Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je govorio o problemima sa kojima se suočavaju izvoznici poljoprivrednih proizvoda u posljednje vrijeme.

Tražio sam da svi zastoji budu prekinuti, da se omogući nesmetan transport roba preko graničnih prijelaza, a riječ je o poljoprivrednim proizvodima, o sezonskoj robi. Sa hrvatskom stranom sam postigao jednu vrstu razumijevanja, a to je da naši izvoznici moraju 24 sata prije izvoza robe preko granice da najave svoj dolazak na granični prijelaz. To je obaveza koju imaju i kroz EU traces (sistem kontrole i trgovine), gdje je Hrvatska obavezna da posao nakon toga završi u zadatom roku.

Podsjetio je kako je trenutno radno vrijeme fitosanitarne inspekcije na graničnim prijelazima sa Hrvatskom od sedam do 15 sati, ali je istakao i kako je dogovoreno da će sva roba, čiji je dolazak najavljen 24 sata ranije, biti pregledana na vrijeme.

To znači da će fitosanitarni inspektori ostajati duže kako bi pregledali sve što je najavljeno za taj dan. Za sve što nije najavljeno, morat će se čekati i radno vrijeme se za takvu robu neće produžavati. Vjerujem da će se ovaj dogovor poštovati i da će robe iz BiH, one prethodno najavljene, biti prioritet i da neće dolaziti do zastoja. Ukoliko se obim posla bude povećao i ukoliko bude potrebe, postoji mogućnost da se dodatno produži radno vrijeme inspekcije, ali i to uz prethodnu najavu od 24 sata ranije, jer je takav sistem i takvi su standardi.

istakao je Košarac.

Pročitajte još...   Ledena rosa uništila voće i povrće

Najavio je Košarac i kako će naredne sedmice posjetiti granični prijelaz u Gradišci kako bi se uvjerio da se prevoz robe vrši nesmetano. Ukoliko se ovaj dogovor ne bude poštovao, dodao je, bit će spreman i za neka druga rješenja.

Pročitajte još...   Opstanak sela i poljoprivrede znači i opstanak Republike Srpske

Podsjetimo da su prethodnih dana poljoprivrednici koji izvoze sveže kornišone i šljive naišli na problem sa predugim čekanjem na granici u Bosanskoj Gradišci, zbog čega su kasnili sa isporukom robe kupcima u EU, a s obzirom na to da je u pitanju lako kvarljiva roba, upitan je bio i kvalitet. Zbog toga su i tražili da država reaguje.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji